Cum erau îndrumați alegătorii în Interbelic: De la „ștampila apăsată pe roată” la „votul nesilit” – FOTO

Publicat: 29 11. 2020, 09:35
Actualizat: 29 11. 2020, 09:36
Cum erau îndrumați alegătorii în Interbelic: De la „ștampila apăsată pe roată” la „votul nesilit” / Sursă FOTO: Mediafax Foto

Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale a făcut public un document, care datează din perioada interbelică, intitulat „îndrumări”, prin care cetățenii sunt informați despre cum trebuie să voteze.

Documentul a fost publicat pe Facebook, cu mențiunea „Vă rugăm să remarcaţi cum votul «secret, liber, nesilit şi necunoscut de nimenea» merge mână în mână cu aplicarea ştampilei pe roată”.

Cum se vota în Interbelic

„Votarea de Duminică va avea loc în sala «Caragiale» și va dura de dimineața dela ora 8, până seara la ora 8. Avem vreme să mergem și la biserică și să și votăm! Votarea se face tot în baza Cărții de alegător, ori de alegătoare, cu care ați votat la consiliul județian și tot în acelaș mod: în cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot garantat secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea. După apăsarea ștampilei, să împături buletinul de votare așa, ca chipul ștampilei rămas pe roată, să ajungă dinlăuntru și apoi să ieși din cabină și să dai buletinul astfel împăturat dlui judecător. Președintele alegerii în Alba – Iulia va fi dl.: Dr. Iosif Felner”, se precizează în „îndrumări”.

Cum erau îndrumați alegătorii în Interbelic: De la „ștampila apăsată pe roată” la „votul nesilit” / Sursă FOTO: Arhive Alba – Facebook

 

 

E oficial: Ministerul Sănătății și MAE au stabilit măsurile sanitare aplicabile la secțiile de votare din străinătate

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu avizul Autorității Electorale, privind măsurile de sănătate publică cu aplicabilitate la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 5-6 decembrie a fost publicat în Monitorul Oficial, anunță MAE.

Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România. (MAI MULTE DETALII AICI)