Cum explică Ludovic Orban mortalitatea COVID-19 a României: ”Statisticile legate de decese arată că cele mai mult sunt provocate din cauza altor boli, afecțiuni”

Publicat: 01 11. 2020, 13:17
Actualizat: 06 04. 2021, 14:38
Piețele agroalimentare de tip hală, precum Obor, se vor închide. Orban: Acolo parcă e zona Zoster / Mediafax Foto

Într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă premierul Ludovic Orban explică cauza ratei deceselor Covid-19 în România

Ludovic Orban spune că cele mai multe decese Covid-19 sunt provocate de persoane care au alte boli, alte afecțiuni.

Seful Executivului: ”Cele mai multe decese sunt provocate de COVID pentru că persoane care au alte boli, alte afecțiuni și, în general, care au o vârstă mai ridicată. Asta este”

„Dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane. Se și vede pe statisticile legate de decese că cele mai multe decese sunt provocate de COVID pentru că persoane care au alte boli, alte afecțiuni și, în general, care au o vârstă mai ridicată. Asta este”, a mai declarat premierul.

România, pe locul doi în ceea ce privește decesele COVID-19 în Europa

Pe 18 si 24 octombrie, România era al doilea stat UE cu cea mai mare rată a mortalității datorată infecției cu SARS-COV2.

Streinu-Cercel a explicat  de ce România se afla pe locul doi în ceea ce privește decesele COVID-19 în Europa:

„Primul val nu s-a terminat”

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a precizat că, ”comparartiv cu Italia, din păcate, primul val nu s-a terminat, suntem în continuare în primul val și vedem efectele primului val”.

„La Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, mortalitatea este de 2,3, ceea ce demonstrează că se poate”

„Dacă vă uitați pe cifrele comparative la primul val din Franța o să vedeți că acolo era mortalitate de nu puteai să o numeri. (…) În momentul de față noi suntem în acea perioadă a primului val unde mortalitatea este în creștere, dar și asta este diferențiată. De exemplu, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, mortalitatea este de 2,3. ceea ce demonstrează că se poate.