Cum își asigura Sebastian Ghiță „obediența” șefilor din parchete și poliție. „Cu o puternică susținere, inclusiv politică, oferea o „bucățică de putere” publică”

Publicat: 28 03. 2016, 20:43

În referatul procurorilor, ajuns în Comisia Juridică, se arată că deputatul a dobândit o putere financiară și relațională care i-ar fi permis să determine,”în mod real (chiar dacă personal el nu a ocupat vreo funcție oficială în stat) numirea/menținerea unor persoane în funcții importante”.

Procurorii scriu și despre întregul sistem infracțional pus la punct de deputat în județul Prahova, susținând că „această forță dobândită a fost folosită în mod efectiv de Ghiță Sebastian Aurelian ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcționari publici și angrenarea lor într-un mecanism infracțional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputatului”.

Unul dintre martorii din dosar, Adrian Istvan, a declarat la audieri că „deputatul Ghiță Sebastian este persoana care hotărăște promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcții de conducere din cadrul unor instituții descentralizate, ca de exemplu: doamna Lupea, actualul subprefect al județului Prahova, Adriana Nicolae, Emilian Tudose, Daniel Petre din cadrul Finanțelor Publice Prahova, Viorel Dosaru – în funcția de inspector șef al I.P.J. Prahova”. Același martor a declarat că deputatul Ghiță a avut o influență hotărâtoare în numirea lui Romeo Nicole Florin în funcția de vicepreședinte al ANAF.

Tot despre rețeaua pusă la punct de deputat în Prahova a vorbit în fața procurorilor și Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, arestat și el în dosar. Magistratul a declarat că în discuțiile purtate cu Sebastian Ghiță acesta lăsa să se înțeleagă, folosind expresia „omul meu”, că sunt multe persoane pe care le controlează. „În acest sens s-a referit la Rădulescu Adrian – fost inspector șef adjunct al IPJ Prahova, Dosaru Viorel – fost inspector șef al IPJ Prahova, Petre Daniel – fost șef al DGRFP Prahova”, se arată în referatul DNA.

Liviu Tudose, arestat în dosar pentru că ar fi furnizat informații confidențiale și pentru că ar fi luat mită, ar fi fost la rândul său beneficiar al relațiilor cu care se lăuda deputatul Ghiță. Procurorii redau în document o declarație dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care acesta susține că „în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiță Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcție de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcție de execuție în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată”.

Mecanismul infracțional de care vorbesc procurorii DNA face referire la persoanele cu care Ghiță relaționa și care aveau un comportament obedient, deservind intereselor acestuia. „Cu alte cuvinte, având în spate o puternică susținere, inclusiv politică, Ghiță Sebastian Aurelian oferea o „bucățică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecției pe segmentul atribuțiilor de serviciu conferite de funcția deținută de persoanele co-interesate”.

Potrivit unui martor din dosar, folosindu-se de rețeaua de influență din parchete și poliție, Sebastian Ghiță i-a avertizat pe apropiați ai săi că au telefoanele interceptate și sunt supravegheați ambiental.

„Alexe Răzvan, pentru obținerea unor date din anchetă și soluționarea în mod favorabil a cauzei în care era implicat, a apelat la Vlad Cosma, acesta la rândul său, solicitându-i sprijinul deputatului Ghiță Sebastian despre care știa că are relații apropiate atât cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Tudose Liviu Mihail, cât și cu șeful I.P.J. Prahova, chestorul de poliție Dosaru Viorel. Martorul arată că, în urma discuțiilor pe care Alexe Răzvan și Vlad Cosma le-au purtat cu deputatul Ghiță Sebastian, au aflat de la acesta că sunt interceptați telefonic și supravegheați ambiental.(…) În același context, arată martorul, Sebastian Ghiță ar fi promis că se va face tot posibilul pentru a afla și alte date concrete din dosar, la una dintre întâlnirile dintre Alexe Răzvan, Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, ultimul prezentând date certe despre obiectul dosarului, având inclusiv informația că în dosar sunt cercetate și societăți comerciale cu administratori de origine sârbă”, se arată în referatul procurorilor.

Deputatul Sebastian Ghiță are șapte capete de acuzare în noul dosar pentru două infracțuni de dare de mită, șantaj, două infracțiuni de folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, cumpărare de influență și conducerea fără permis.
Referitor la acuzația de șantaj, procurorii susțin că parlamentarul l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Theodor Berna, patron al firmei Tehnologica Radion, să încheie un contract în valoare de 500.000 de euro. „Ghiță Sebastian i-a precizat lui Theodor Berna că, dacă dorește ca SC Tehnologica Radion SRL să nu mai aibă probleme de imagine la postul de televiziune Realitatea TV, va trebui să accepte încheierea unui contract fictiv cu SC Asesoft International SA – firmă la care Ghiță Sebastian Aurelian era acționar”, se arată în referat.