CUM LE-A BĂGAT BĂSESCU ÎN CAP BUGETUL MIC LIDERILOR COALIȚIEI – ce s-a discutat în spatele ușilor închise

CUM LE-A BĂGAT BĂSESCU ÎN CAP BUGETUL MIC LIDERILOR COALIȚIEI - ce s-a discutat în spatele ușilor închise
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 13:22

Președintele Traian Băsescu și coaliția de guvernământ audiscutat, luni dimineața, despre posibilitatea ca pensionarii săplătească și ei contribuții la asigurările sociale de sănătate.

Conform unor surse participante la discuții, președintele ar fisusținut acest lucru, amintindu-le liderilor coaliției că ar fipreferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creșteriiTVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul „uriaș” al bugetulasigurărilor sociale. Întreaga discuție ar fi început, după ce,potrivit surselor gândul, ministrul Sănătății, Cseke Attila, s-arfi plâns că bugetul ministerului pe care îl conduce este construitpe 16,4 miliarde de euro, iar veniturile sunt de doar 14,8-15 mldeuro. Demnitarul le-a cerut reprezentanților coaliției bani în plussau extinderea bazei de taxare. Președintele Băsescu a susținutideea și a venit cu propunerea de 5,5% CASS și pentru cei care auvenituri sub 1.000 de lei pe lună.

Varianta agreată însă în coaliție este că nu numai pensionarii,ci toți cei care obțin venituri de peste 740 – 750 de lei lunar săplătească o CASS (contribuții la asigurările sociale de sănătate)de 5,5 la sută. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de1.000 de lei, un număr mare de pensionari vor fi loviți de aceastămăsură.

Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid dinBiroul Permanent Național al PDL că Guvernul intenționează să iaaceastă măsură, pentru că deficitul bugetului asigurărilor desănătate este mult prea mare. „Din ceea ce ne-a spus premierul, maimult ca sigur se va lua această decizie, care urmează să se aplicede anul viitor”, a spus pentru gândul unvicepreședinte democrat-liberal.

Singurul oficial care a dat detalii despre discuțiile dincoaliție a fost președintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. El aconfirmat varianta prezentată de gândul: CASS de5,5% pentru toate veniturile peste 740 de lei. Hunor susține cădiscuțiile pe această temă au fost deschise încă de pe vremeaguvernării PDL-PSD, însă până acum nimeni „nu a avut curaj” săinițieze proiectul.

Kelemen a fost întrebat dacă Traian Băsescu este cel care avenit cu propunerea, liderul UDMR răspunzând că „trebuie să-lîntrebați pe președinte sau pe domnul Turcan, dar există astfel depropuneri, nu numai din partea președintelui. Eu cred că oricevenit trebuie impozitat și în ceea ce privește Casa de Asigurări deSănătate. (…) Trebuie gândită foarte serios o alternativă privindexceptații”. Hunor a dat ca exemplu cazul veteranilor șirevoluționarilor, care „nu plătesc niciun leu”. Liderul UDMR a maispus că încă nu s-a luat o decizie în acest sens, variantele urmânda fi analizate și făcute calculele.

Coaliția, menținută la putere până în 2012

Ca să se asigure de sprijinul coaliției pentru tăierile bugetarecare vor urma în 2011, Băsescu a încercat să liniștească UDMR șiUNPR, spunând că va menține la guvernare actuala alianță de partidepână în 2012. „Actuala coaliție va fi la putere până în 2012. Amniște atribuții constituționale pe care mi le voi îndeplini. Vă rogfrumos să gândiți măsuri până în 2012, nu luați în calcul faptul cădin aprilie nu veți mai fi la guvernare”, le-ar fi spuspreședintele, conform unor participanți la discuții. Aprilie eravarianta discutată în mediile politice ca moment în care GuvernulBoc ar fi putut fi schimbat de președinte, în urma demisieipremierului.

Sursele citate au precizat că Băsescu a încercat astfel săpotolească temerile UDMR și UNPR, speriate de varianta ca PDL să sealieze cu PNL la guvernare și să nu mai aibă ulterior nevoie dealți parteneri. Mesajul lui Băsescu s-a îndreptat și cătrepedeliștii care vorbesc public despre refacerea Alianței D.A., faptcare tensionează și mai mult relațiile PDL cu cele două partidepartenere la guvernare.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...