Cum ne va schimba vremea vulcanul din Islanda. Cenușa vulcanică doar „șterge” România, dar poate scădea temperatura pe glob cu 0,5 grade

Cum ne va schimba vremea vulcanul din Islanda. Cenușa vulcanică doar „șterge România, dar poate scădea temperatura pe glob cu 0,5 grade
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 14:29

Norul de cenușă nu va împânzi România, așa cum se tem mulți,nici măcar nu îl vom simți. Ci numai va „șterge” puțin extremitateanord-vestică a țării, purtat de curenții devânt, ne-a asigurat Aurora Bell, directorul de Prognoză al ANMH.”Populația va fi complet ferită, căci norul va fi foarte sus, lapeste 6.000 de metri. Oricum, trece de Franța, Germania șicelelalte țări, iar când va ajunge înspre noi va fi deja destul dedispersat și slăbit, diminuat cu mult.

Dar amploarea fenomenului este fără precedent în Europa, maimult dat fiind faptul că a fost oprită circulația avioanelor”, ne-aexplicat directorul de Prognoză. Din fericire pentru România,vulcanul Eyjafjallajokull(aflat la 125 de kilometri de capitala Reykjavik) este așezat lalatitudine nordică, ca urmare efectele sale aproape că nu se vorsimți, cel puțin nu zilele acestea. Cu totul altfel ar fi fost dacăar fi erupt un vulcan aflat într-o zonă tropicală.

Pe de altă parte, traiectoria concentrației de cenușă nu estebătută în cuie; în orice moment se poate întâmpla orice. „Toatefenomenele naturale pot avea modificări de traseu și deintensitate. Simplii curenți de aer sau o simplă ploaie poatedetermina astfel de modificări”, ne-a declarat Mădălina Cozma,reprezentant Agenția Națională pentru Protecția Mediului.Deocamdată, Agenția monitorizează în permanență stațiile decalitate a aerului și de abia sâmbătă dimineață specialiștii vorputea afla exact cât de puternic este valul de cenușă.

„Pe de o parte avem încălzire globală, pe de alta, erupțiivulcanice care mai răcesc un pic atmosfera”

Chiar dacă norul se vadisipa destul de repede, este posibil să-i simțim totuși efectele, pe operioadă de timp mai îndelungată. Mai precis, el poate scădea ușortemperatura globală. Meteorologul Aurora Bell ne-a explicat cum:”Particulele ajunse în stratosferă, la 10.000-11.000 de metri însus, pot determina o scădere a radiației solare directe cuaproximativ 10%. Acesta este motivul pentru care se poate produce oușoară scădere a temperaturii medii, cu circa 0,5 grade. Ceea ce nuar fi tocmai rău, căci pe de o parte avem încălzire globală, iar pede alta, erupții vulcanice care mai răcesc un pic atmosfera.Vedeți, natura are întotdeauna mecanismele ei să seechilibreze”.

  • Asta s-a întâmplat, de fapt, după fiecare mare erupțievulcanică. De pildă, erupția vulcanului Tambora din Indonezia (în1815) a provocat „anul fără vară” în întreaga Europă, iar în iuniechiar a nins. Ca urmare a erupției, 100 kilometri cubi de cenușă șide rocă au ajuns în atmosferă. S-au eliberat 40 kilometri cubi decenușă, toate astea influențând clima câțiva ani la rând. Darfenomenul Tambora a fost considerată cea mai violentă erupțievulcanică din timpurile moderne.
  • Și erupția vulcanului Pinatubo din Filipine (în 1991) a răcitclima în următorii trei ani, la fel și erupțiile din Kamceatka șiNew Britain din 1994. În cazul Pinatubo, norul de dioxid de sulfs-a plimbat peste ambele emisfere, cuprinzând chiar jumătate dinplanetă. Estimarea specialiștilor este că asta a răcit clima cu ungrad Celsius, timp de doi, trei ani.
  • Vulcanul Laki din sudul Islandei a ucis aproape 10.000 depersoane, adică 21% din întreaga populație a insulei, între anii1783 și 1784. Aproape 15 kilometri cubi de lavă bazaltică aacoperit peste 520 kilometri pătrați de teren. S-au mai degajat 8milioane de tone de acid fluorhidric și 120 milioane de tone dedioxid de sulf, otrăvind plantele și animalele. Invers, în cazulacesta erupția a produs scăderea precipitațiilor în Asia și înAfrica, influențând circulația musonului.

Citește mai departe înpagina următoare

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021