Cum „se populează” comunele în prag de alegeri: Flotanții dau năvală

Publicat: 16 09. 2020, 17:07
Actualizat: 16 09. 2020, 17:09
Cum „se populează” comunele în prag de alegeri: Flotanții dau năvală / Sursă FOTO: (colaj) Mediafax Foto

„Minune” în prag de alegeri – comune depopulate din România sunt în preferințele românilor în ceea ce privește mutarea. Bineînțeles, unii s-or muta de dragul localității, dar alții probabil fac jocurile celor din „umbră”. Vorbim despre cei care își fac vize de flotant cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale care vor avea loc pe 27 septembrie.

În acest context, în comuna Ceru Băcăinței, județul Alba, au răsărit peste noapte încă 73 de localnici de prin satele vecine, care, conform legii, chiar ar trebui să locuiască la adresele trecute în vizele de flotant.

Se pare că unul din dintre cele mai grave fenomene care au loc în România, depopularea satelor și a comunelor, își găsește rezolvarea în prag de alegeri. Sau i-o găsește altcineva?

În comuna Ceru Băcăinți, județul Alba, locuiesc în jur de 250 de persoane, iar din acestea, au drept de vot 214. De asemenea, comuna are în administrare 10 sate, care se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare. Prin urmare, în urma unui calcul simplu, descoperim că există un om la 20 de hectare, ceea ce arată gradul ridicat de depopulare al localității.

Cum „se populează” comunele în prag de alegeri

Primarul Ioan Trif a câștigat alegerile din 2016 cu 87 de voturi, pe locul doi situându-se candidatul PNL Mircea Claudiu Crișan, cu 69 de voturi, iar pe locul 3, Remus Florin Giurgiu, cu același număr de voturi. În anul electoral 2016, 225 de buletine de vot au fost valabile.

Însă în anul de grație 2020, alte 65 de persoane au devenit locuitori ai comunei după ce au aplicat pentru viza de flotant, pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie, potrivit alba24.ro.

Sursa citată a încercat să obțină informații referitoare la cererile pentru viza de flotant depuse de la începutul anului și până în luna iulie, însă reprezentanții primăriei au transmis că pot oferi un răspuns în 15 zile, deci după alegerile de pe 27 septembrie. De asemenea, alba24.ro menționează faptul că informațiilor referitoare la vizele de flotant în cele 3 luni menționate au venit în doar câteva ore.

Flotanții, ca ciupercile după ploaie înainte de alegerile locale

Așadar, oare pe câți dintre cei 65 de localnici chiar i-a luat dragul de comună și câți s-au mutat „la cerere”?

Un reportaj Recorder, intitulat „Minuni electorale”, arată cum „sezonul” vizelor de flotant a venit și în alte localități din țară.

„A venit cineva și n-am vrut să merg. (n.r. Mi-a zis) dacă vreau să merg în altă parte. Și i-am zis «Eu nu merg că am ajutor social, noi votăm p-ăsta d-aici». (n.r. Voia) Să fac în altă parte, să votăm în lată parte, nu aici la noi. (…) Care vrea să dea buletinele, le dă, care nu… (n.r. Le dă) câte un milion. Mare afacere”, a declarat o localnică pentru sursa citată.

De menționat este că oanaliză realizată de Expert Forum arată cum în anul electoral 2016, numărul vizelor de flotant din întreaga țară a fost dublu față de cel înregistrat în anul anterior.