Cum și unde pot depune plângeri românii din străinătate care nu au putut să voteze

Publicat: 17 11. 2014, 19:03
Actualizat: 29 04. 2015, 21:28

Expert Forum și Funky Citizens au conceput o plângere penală standard pe care cetățenii români care nu au putut vota în străinătate o pot descărca și completa pe calculator. Obstrucționarea votului este o infracțiune sancționată penal.

Expert Forum recomandă ca aceste plângeri să fie trimsie Judecătoriei Sector 2 și ca ele să fie trimise prin fax sau prin orice modalitate care permite recepționarea unei dovezi de trimitere. Expert Forum și Funky Citizens au transmis următorul comunicat de presă:

În atenția tuturor cetățenilor români care nu și-au putut exercita dreptul constituțional de vot până la închiderea secțiilor de votare: asociațiile Expert Forum și Funky Citizens vor acorda ajutor și informații pentru demararea procedurilor legale de sancționare a celor pe care îi considerați vinovați.

Publicăm momentan modelul de plângere penală pe care îl puteți descărca de aici: Plangere-Parchet-incalcare-drept-vot. După ce o completați, trasmiteți această plângere, prin poștă sau prin curier, la următoarea adresă:

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2
, Adresa: str. Scaune nr. 1-3, sectorul 3, București, România

Important: trimiteți prin orice formă de corespondență care asigură dovedirea datei transmiterii de către expeditor, precum și confirmarea primirii de către destinatar (varianta românească este scrisoarea recomandată cu confirmare de primire)
, trimiteți plângerea și prin fax la: 004021.314.92.00

DESCARCĂ AICI MODELUL DE PLANGERE

Plângeri realizate online

De asemenea, românii din diaspora pot depune plângeri prin intermediul site-ul Hear-Ro.Eu. Plângerea se completează pe site. Administratorii site-ului au explicat pentru gândul și cum funcționează sistemul. „Odată ce utilizatorul completează câmpurile de pe website, acesta generează automat două pdf-uri conform modelului preluat de la: http://www.apador.org/cum-faci-o-plangere-la-avocatul-poporului/ și de pe Funky Citizens (cu acordul părtilor bineînțeles). Mai departe, utilizatorul este rugat să printeze documentul generat, să îl semneze și să îl trimită la adresa de email (sesizare@mpublic.ro) sau cea fizică de la Parchetul General, respectiv Avocatul Poporului – adrese menționate si pe pagina noăstra de web, în momentuli generării”, a explicat Mihai Nanu unul dintre cei care administrează pagina și care a inițiat acest proiect.