Curcanii din ferma cu aviară, pe mesele românilor. Marfa provine din Ungaria

Publicat: 17 01. 2020, 18:30

Potrivit informării transmise de ANSVSA, din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare de pe raza județului Bihor.

Dr. Florica Durlea, șef de serviciu în cadrul ANSVSA, a confirmat pentru Digi 24 că marfa a ajuns în țară, dar că ar fi de la păsări sănătoase, nu bolnave.

„Vă asigur că și Ungaria, ca orice stat membru UE, e obligată să respecte legislația specifică și nu se putea comercializa carne de la păsări bolnave. Virusul gripei aviare nu constituie un pericol pentru sănătatea umană. Ar putea să constituie un pericol de diseminare a virusului. Așa cum România nu poate vinde carne, ouă, în momentul în care s-a confirmat un focar de gripă, la fel nici un alt stat membru nu are voie să facă acest lucru. Vecinii unguri au comercializat carne de la un efectiv de păsări sănătoase, nu bolnave. Aceste produse (n.r. – cele descoperite în județul Bihor) se neutralizează, indiferent dacă provin de la păsări sănătoase sau bolnave”, a declarat pentru Digi24, dr. Florica Durlea, șef de serviciu în cadrul ANSVSA.

Conform comunicatului de vineri, în regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze de urgență pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.

NEBIH, autoritatea de profil din Ungaria, precizat în urmă cu patru zile prin vocile sale autorizate că toți cei peste 50.000 de curcani din ferma situată în județul Komarom – Esztergom, nord-vestul Ungariei, unde a fost descoperit focarul de influență aviară înalt patogenă H5N8, vor fi sacrificați și vor fi implementate alte măsuri de precauție pentru a opri răspândirea infecției.

Reprezentanții insituției, citați de Reuters, au mai adăugat că exploatația va primi compensații de la stat, în contul pierderilor generate de uciderea preventivă.

Cei de la NEBIH au mai adăugat că virusul este similar cu cel cu care Ungaria s-a mai confruntat în 2016.

Mai mult, NEBIH afirmă că produsele de pasăre din Ungaria sunt sigure pentru consumul uman.