Curtea Constituțională: Presiunile politice la adresa Curții, incompatibile cu exercițiul democratic

Publicat: 28 06. 2012, 16:12
Actualizat: 28 06. 2012, 17:25

Curtea Constituțională afirmă că atacurile din partea Guvernului și ale altor autorități publice la adresa CC sunt incompatibile cu exercițiul democratic, iar amenințările cu revocarea și orice alt fel de presiuni politice pot impieta în mod grav asupra activității judecătorilor.

Într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, Curtea Constituțională (CC) a României își exprimă îngrijorarea față de atacurile din partea Guvernului și ale altor autorități publice la adresa Curții și a judecătorilor săi.

„Curtea Constituțională subliniază faptul că aceste atacuri sunt incompatibile cu exercițiul democratic. Amenințările cu revocarea și orice alt fel de presiuni politice din partea Guvernului pot impieta în mod grav asupra activității judecătorilor și a Curții Constituționale în ansamblul său”, se arată în comunicat.

Totodată, Curtea Constituțională reiterează rolul său de garant al Constituției, fundamental într-o ordine democratică.

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a declarat, miercuri seară, că judecătorii Curții Constituționale Augustin Zegrean și Iulia Motoc ar fi incompatibili, motiv pentru care aceștia ar trebui demiși din funcție.

Corlățean a susținut, într-o emisiune România TV, că Zegrean și Motoc ar fi în incompatibilitate cu funcțiile de judecători ai Curții Constituționale.

„Președintele CC (Augustin Zegrean, n.r.) s-a antepronunțat cu privire la speța pe care astăzi CC a tranșat-o, cine ar trebui să meargă și cine nu la Bruxelles, în luna mai înainte de votul parlamentului de adoptare a acelei declarații care aproba elementele de mandat ale prim-ministrului. Zegrean a făcut public declarații cu privire la faptul că președintele trebuie sa reprezinte România”, a spus Corlățean.

Astfel, ministrul Justiției a invocat o prevedere din Legea Curții cu privire la faptul că judecătorii nu se pot antepronunța pe subiectele analizate.

De asemenea, Corlățean a susținut că Iulia Motoc ar avea alte trei angajamente internaționale, fapt care ar contraveni, de asemenea, prevederilor legii de funcționare a Curții.

Ministrul Justiției a precizat că va cere, joi, Agenției Naționale de Integritate să verifice situația celor doi.

În plus, Titus Corlățean a susținut că deciziile judecătorilor Curții Constituționale de miercuri ar fi nule, având în vedere situația celor doi.

Potrivit Legii Curții Constituționale, funcția de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior.

Judecătorii CC Augustin Zegrean și Iulia Motoc nu se află în nicio situație prevăzută de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităților, informează ANI, la solicitarea presei, în urma declarațiilor ministrului Justiției despre cei doi reprezentanți ai Curții.

„Având în vedere solicitările formulate de mass-media în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări: Domnul judecător Augustin Zegrean și doamna judecător Iulia Motoc nu se află în nicio situație prevazută de Legea 176 /2010 referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese sau la existența unor diferențe semnificative nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate. Precizăm faptul că, pe rolul Agenției Naționale de Integritate nu există niciun dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecător Iulia Motoc”, se arată în comunicatul ANI.