Curtea de Apel București: Rudel Obreja, arestat definitiv în dosarul „Gala Bute”

Publicat: 13 02. 2015, 17:34

Curtea de Apel București (CAB) a menținut, astfel, decizia luată, în 5 februarie de Tribunalul București în cazul lui Rudel Obreja.

În dosarul „Gala Bute”, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, este și el arestat. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu.

În aceeași speță este implicată și Elena Udrea, în prezent ea fiind arestată în dosarul „Microsoft”. În dosarul „Gala Bute”, DNA o acuză pe Udrea de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului să găsească soluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat, joi, cu 77 de voturi „pentru” și 52 voturi „împotrivă”, solicitarea parchetului de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul-șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.