CUTREMUR de 4,4 grade în România

Publicat: 14 03. 2018, 13:08

Mihai Diaconescu, reprezentant al Institutului pentru Fizia Pământului, susține că seismul cu magnitudinea 4,6 pe Richter se încadrează în activitatea seismică normală, existând posibilitatea să fie o replică a acestuia cu magnitudinea maximă 2.

„La un cutremur de 4,6 grade pe scara Richter ne putem aștepta la o replică de 1 grad, până în 2 grade maxim. Din datele pe care le am la ora actuală, cutremurul se încadrează în activitatea seismică normală”, a declarat Mihai Diaconescu, pentru MEDIAFAX.

În ceea ce privește producerea unui cutremur mai mare în viitor, Diaconescu a spus: „Dar nu există estimări. Cine încearcă să facă așa ceva e cel puțin nebun. Nu există nicio metodă oficială. Sunt încercări de predicție, câteodată se confirmă și de 100 de ori nu”.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de III grad(e) Mercalli, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Inițial, magnitudinea cutremurului a fost estimată la 4,7 grade pe Richter.

Seismul s-a produs la adâncimea de 137 de kilometri, iar cele mai apropiate orașe de epicentru au fost Nehoiu(42km), Covasna(45km), Slănic-Moldova(52km), Odobești(55km), Târgu Secuiesc(56km).

Cea mai recentă mișcare telurică din zona Vrancea a avut loc pe 6 martie, magnitudinea cutremurului de atunci fiind de 2,4 grade.