Dan, despre decizia Academiei în cazul Ioniță: Instituția abilitată să se pronunțe este CNATDCU

Publicat: 25 04. 2019, 14:16

„Comisia de Etică, care este un roganism aflat sub tutela autonomiei universitare și cred că e bine să înțeleagă toată lumea că ministrul nu poate încălca principiul autonomiei universitare este cea care s-a pronunțat, dar cred că toată lumea interesată de funcționarea acestor structuri știe că este doar un organism în interiorul Academiei, care se pronunță prin întocmirea unor rapoarte pe niște teze de doctorat care sunt supuse verificării cu softl anti-plagiat. Instituția abilitată de stat să se pronunțe este CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare -n.r.) și, din câte știu eu, există sesizări și către această instituție și nu am niciun motiv să mă îndoiesc ăc aaceastă instituție specializată va face absolut toate verificările necesare”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu poate stabili nici dacă există plagiat, nici dacă nu există plagiat, însă binențeles că-și dorește „ca cei care sunt responsabili de anumite fapte, care nu fac cinste și onoare uniformei, să răspundă pe măsura faptelor”.

Reacția lui Carmen Dan vine după ce, joi, Comisia de Etică din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru I. Cuza” a publicat argumentele pentru care nu a propus retragerea titlului de doctor pentru directorul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Cătălin Ioniță, precizând că procentul de similitudine constatat este de doar 9,22%. Mai exact, lucrarea lui Cătălin Ioniță, cu titlul „Criminogeneza infracțiunilor cibernetice”, are 7.840 de rânduri care însumează un număr de 94.080 de cuvinte, iar aceste paragrafe însumează un procent de 9,22% de rânduri din totalul lucrării, procentul fiind similar și în ceea ce privește numărul de cuvinte.