Dan Diaconescu a pierdut un proces în care era acuzat de calomnie. Cât trebuie să plătească realizatorul TV

Publicat: 17 09. 2014, 14:59
Actualizat: 31 03. 2019, 00:29

Răsvan Popescu l-a dat în judecată pe Dan Diaconescu în anul 2012, pe vremea când Popescu era președinte al CNA, iar Diaconescu era acționar al societății Ocram Televiziune SRL, care deținea la momentul respectiv licența audiovizuală a televiziunii OTV.

Răsvan Popescu l-a acționat în instanță pe Dan Diaconescu, după ce acesta din urmă i-a adus mai multe acuzații injurioase în timpul emisiunilor „Dan Diaconescu Direct”. Totodată, Popescu i-a cerut lui Diaconescu plata unor despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat, în valoare de 100.000 lei (aproape 23.000 de euro).

În 5 februarie 2013, Judecătoria Sectorului 6 București a admis în parte cererea lui Răsvan Popescu și l-a obligat pe Dan Diaconescu la plata sumei de 100.000 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat. De asemenea, instanța a obligat pârâtul (Dan Diaconescu) la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.008,30 lei, către reclamant (Răsvan Popescu), reprezentând taxa judiciară de timbru, timbrul judiciar și onorariul de avocat.

Decizia a putut fi atacată cu recurs de Dan Diaconescu, la Tribunalul București, în termen de 15 zile de la comunicare, fapt care s-a și întâmplat, însă Răsvan Popescu a câștigat între timp și un proces la Judecătoria Sectorului 1 București, tot împotriva lui Diaconescu.

Astfel, pe 13 ianuarie 2014, Judecătoria Sectorului 1 București a admis cererea lui Răsvan Popescu de încuviințare a executării silite imobiliare cu privire la imobilul situat în localitatea București, strada Căpriorilor, numărul 6, sector 1, proprietate a lui Dan Diaconescu, pentru recuperarea sumei de 102.008,3 lei, în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentința civilă din 5 februarie 2013 a Judecătoriei Sectorului 6 București, la care s-au adăugat cheltuielile de executare, la solicitarea lui Răsvan Popescu. Instanța l-a autorizat pe Răsvan Popescu să treacă la executarea silită a obligației cuprinse în titlul executoriu, decizia instanței fiind fără cale de atac.

Recent, pe 10 septembrie, Tribunalul București a respins, ca nefondat, recursul făcut de Dan Diaconescu la decizia Judecătoriei Sectorului 6 București din 5 februarie 2013. Decizia este irevocabilă.

Totuși, Răsvan Popescu nu a putut să recupereze până în prezent suma de circa 23.000 de euro de la Dan Diaconescu, întrucât executorul nu a mai găsit pe numele lui Diaconescu nici conturi, nici proprietăți, cu excepția unui singur imobil (cel din strada Căpriorilor) pentru care există o creanță bancară.

De altfel, în septembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 a admis o cerere a BRD-Groupe Societe Generale de executare silită tot în cazul imobilului din strada Căpriorilor, pentru o datorie de peste cinci milioane de euro.

CNA a retras licența televiziunii OTV pe 22 ianuarie 2013, în conformitate cu legislația audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi.

OTV a primit amenzi în valoare de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență. Televiziunea nu a făcut dovada achitării lor, fapt pentru care CNA i-a retras licența.