Dan Voiculescu, audiat la DNA în dosarul cărților scrise în penitenciare

Publicat: 11 06. 2016, 09:07

Dan Voiculescu a fost adus cu duba din penitenciarul Rahova, vineri dimineață, cu puțin înainte de ora 09.00. Surse judiciare spun că omul de afaceri este audiat, ca martor, în dosarul în care procurorii anticorupție fac cercetări cu privire la modul în care mai mulți deținuți au obținut zile de libertate, pe baza unor cărți scrise după gratii.

Dan Voiculescu preciza în luna ianuarie, într-un comentariu pe blogul său, că a scris zece cărți de când a fost încarcerat.

„Mi se reproșează că sunt prolific, că am scris zece cărți. Cu toată modestia, nu mă voi opri aici. Da, am timp. Evident, nu dispuneam de același timp înainte, drept pentru care îi enervez pe unii cu aceste volume, motiv de a-și exersa cunoștințele de matematică elementară, făcând calcule cu privire la presupuse date de eliberare. Da, atâta vreme cât există o lege în vigoare, nu cred că fac nimic ilegal. Da, scriu. Scrisul nu mi-e străin. Am mai scris vreo 20 de cărți înainte, pe subiecte de macroeconomie.”, scria Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

În cauza instrumentată de procurorii DNA privind cărțile scrise de deținuți în penitenciare, a fost audiat miercuri, tot ca martor, și omul de afaceri George Becali.

„Am fost chemat ca martor în elaborarea cărților pe care le-am scris în pușcărie, nu mă vizează pe mine, vizează comisia de penitenciar și dacă am fost favorizat. Martor am venit, mator plec, se anchetează numai favorizarea, în ceea ce privește funcționari din ANP. În ceea ce privește Poarta Albă, le-am spus ce știu eu și ce privește cărțile scrise de mine. Au fost mai catolici decât Papa, s-au cerut acte în plus. De alte pușcării nu știu. Am luat fiecare carte în parte și au fost cinci, s-a făcut procedura pentru fiecare carte”, a declarat George Becali după audieri.

Dosarul de la DNA a fost deschis în luna ianuarie, iar procurorii fac cercetări pentru posibile fapte de favorizare a infractorului. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.

De asemenea, alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.