Dan Voiculescu o acuză pe șefa DNA că s-a antepronunțat cu privire la procesul său de corupție ICA

Publicat: 12 06. 2014, 17:35
Actualizat: 06 07. 2016, 14:10

Omul de afaceri Dan Voiculescu a susținut astăzi o declarație publică în care a arătat că nu dorește să beneficieze de prescrierea faptelor în dosarul în care este acuzat că și-a folosit influența de șef de partid pentru a obține foloase necuvenite în cazul privatizării ICA, în care statul a fost prejudiciat cu 60 de milioane de euro.

Totodată, Voiculescu a acuzat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, că ar fi încălcat legea când a declarat, într-un interviu televizat, că faptele lui Voiculescu se prescriu în decembrie 2014. El a declarat că avocatul său i-ar fi spus că faptele din dosar se prescriu în 2023, potrivit noului Cod Penal, și în 2018 după vechiul Cod Penal.

„Mi-e greu să cred că un procuror-șef nu cunoaște Codul Penal. Procurorul Kovesi, că acum este vremelnic procuror șef al DNA, își permite din înălțimea funcției să încalce legea. Și aici mă refer la legea 303/2004, care la articolul 9 interzice magistraților să își exprime opinia cu privire la procesele aflate în desfășurare”, a declarat Dan Voiculescu.

Omul de afaceri a mai declarat că va trimite o scrisoare de protest ambasadelor de la București, Comisiei Europene, cancelariilor și organizațiilor internaționale, pentru a se plânge de acest fapt.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu pentru TVR că „în cursul lunii decembrie faptele din acest dosar se vor prescrie. Un dosar care a fost pe rolul instanțelor mai mult de sașe ani e important să se soluționeze printr-o hotărâre (…) nu să stam să asteptam să intervină prescripția, deoarece în caz contrar putem deveni suspicioși cu privire la cei care trenează judecarea. Important este să se dea o soluție”.

Dosarul ICA a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

În data de 14.10.2008 Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosarul lui Voiculescu. Ministerul solicită recuperarea a 60 milioane euro prejuidiciu constat în dauna statului de către procurori.