Daniel Morar despre TIPOLOGIA INFRACȚIUNILOR. Pentru ce fapte sunt condamnați MINIȘTRII, PARLAMENTARII, PRIMARII și POLIȚIȘTII

Publicat: 10 10. 2012, 14:09
Actualizat: 01 02. 2019, 07:23

Daniel Morar, fostul șef al DNA, a explicat topologiea infracțiunilor pentru care au fost pronunțate hotărâri definitive, arătând că miniștrii și secretarii de stat au fost inculpați pentru însușirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinația fondurilor ori au angajat diverse persoane.

Despre membri ai Parlamentului, Morar a arătat că aceștia au fost condamnați pentru intervenții la diverse instituții publice – ministere, justiție, poliție etc – cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finanțare ilegală a partidelor politice.

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene, prefecți și subprefecți au fost inculpați pentru fraudarea licitațiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operațiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.

În ceea ce îi privește pe magistrați și pe ofițeri de poliție inculpați de DNA, aceștia au pimit condamnări definitive pentru emiterea de decizii în favoarea persoanelor care au plătit mită sau influențarea în același scop a colegilor în procesele penale sau civile.

Vameșii și ofițerii de poliție de frontieră au fost inculpați pentru favorizarea altor persoane în traficarea de diverse produse (țigări, alcool), iar ofițeri de gardă financiară și inspectori fiscali pentru fraudarea de licitații publice, efectuarea de plăți ilegale sau preferențial către diverse societăți comerciale, îndeplinirea de activităși financire incompatibile cu funcția, folosirea de informații confidențiale obținute în virtutea funcției lor pentru avantajul propriu.

Daniel Morar a prezentat, miercuri, bilanțul activității Direcției Naționale Anticorupție pe care a condus-o timp de șapte ani, el indicând faptul că la preluarea mandatului, în 2005, procurorii antciorupție instrumentau preferențial dosare privind obțineri ilegale de credite, infracțiune ulterior dezincriminată, mai puțin faptele de corupție la nivel înalt. Venirea sa la conducerea DNA a determinat schimbarea strategiei anchetelor, iar în prezent procurorii instrumentează dosare din toată sfera lor de competență.

Fostul șef al Direcției Naționale Anticopție, Daniel Morar, a declarat că în perioada 2006-2012 instanțele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiției de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire și validitatea probatoriilor anchetatorilor.

În perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupție.