De ce au ajuns atât de târziu pompierii și cei de la SMURD la accidentul din zona Baicului. Explicațiile IGSU după incendiul în care a murit o femeie

Publicat: 15 11. 2017, 20:04
Actualizat: 16 11. 2017, 09:18

O comisie din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a verificat timpii de reacție și deciziile luate de comandantul intervenției în cazul accidentului urmat de incendiu, care a avut loc pe 7 noiembrie, în zona Baicului din Capitală.

Astfel, în seara respectivă, în jurul orei 22.15, mai multe apeluri anunțau un accident rutier între două mașini, în urma coliziunii, autoturismele fiind cuprinse de flăcări. Potrivit IGSU, în cele 74 de apeluri recepționate la 112, a fost comunicat faptul că era vorba de două victime și respectiv că incendiul se manifestă cu violență.

„O particularitate a acestei misiuni o reprezintă subunitatea de intervenție care a pus la dispoziție echipajele operative. Zona Baicului din București a fost deservită până în luna octombrie a anului 2017 de către Detașamentul de Pompieri Obor, însă în urma unei expertize tehnice care a concluzionat faptul că imobilul nu mai prezintă siguranță în exploatare, subunitatea a fost relocată în alte sedii din apropiere. Mai exact, construcția în care funcționa Detașamentul de Pompieri Obor are o vechime de 82 de ani și necesită lucrări de consolidare, ceea ce a impus ca echipajele să fie relocate, o parte la subunitatea de pompieri dispusă pe Bulevardul Pache Protopopescu, iar cealaltă parte la Detașamentul de Pompieri Morarilor din Șoseaua Vergului”, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, într-o postare pe Facebook.

Astfel, la incendiul din 7 noiembrie au fost alertate două echipaje de stingere de la subunitatea din Pache Protopopescu, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat, adică o ambulanță SMURD, și un echipaj de descarcerare de la subunitatea din Șoseaua Vergului. Echipajele de stingere au ajuns la locul accidentului după aproximativ 10 minute, iar echipajele de prim ajutor și descarcerare, după circa 15 minute.

Un aspect important îl reprezintă, conform IGSU, informațiile primite de la apelanți, referitoare de locația evenimentului, care indicau adrese diferite, ceea ce a întârziat timpul de răspuns la caz.

Verificările au arătat faptul că, în urma unor erori de comunicare între telefonistul aflat în serviciu la subunitatea din Șoseaua Vergului și echipajele operative alertate, s-a întârziat deplasarea către locul accidentului. Mai exact, a fost alertată în mod greșit o autospecială de stingere în locul autospecialei de descarcerare.

„Din verificări s-a constatat însă că echipajele de la fața locului nu au asigurat evacuarea victimelor într-o zonă aflată la o distanță de siguranță față de focar și nu au procedat la evaluarea victimelor din primele momente după sosirea la locul intervenției, fapt care reprezintă o încălcare a procedurilor incidente acțiunilor de răspuns”, mai arată IGSU.

Între timp, bărbatul care a fugit de la locul accidentului care avut loc pe strada Baicului din Capitală, în urma căruia o femeie a fost rănită și alta a decedat, a fost arestat preventiv.