De ce crede ministrul Apărării că România poate avea un rol important în rezolvarea situației din Siria

Publicat: 16 10. 2015, 18:08

Întrebat, vineri, de presă, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, în ce situație România s-ar putea implica în Siria, Mircea Dușa a spus că în acest moment nu există o implicare directă a României în conflictul din Siria.

„Noi susținem acțiunea comunității internaționale pentru a lupta împotriva Statului Islamic. În acest moment, nu există o implicare directă a României în conflictul din Siria, dar suntem printre puținele state care avem ambasadă în Damasc și poate că, din punct de vedere politic, România poate să asigure un dialog politic pentru a rezolva situația din Siria”, a răspuns Dușa.

Întrebat, vineri, în același context, în ce fel operațiunile Rusiei în Siria vor schimba securitatea în zonă, adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, a declarat că se creează o serie de riscuri când Rusia se angajează în operațiuni foarte aproape de teritoriul NATO.

„Se creează o serie de riscuri când Rusia se angajează în operațiuni foarte aproape de teritoriul NATO, aproape de granițele Turciei, și sunt cu atât mai riscante pentru că obiectivele misiunilor Rusiei și cele ale alianței nu par să fie în aceeași linie. Constituirea unor forțe rusești în Estul Mediteranei, la sol, în aer sau navale, trebuie să constituie un subiect pentru comandanții militari. Alianța va răspunde tuturor acestor încercări, pentru întărirea apărării și va lua decizii importante în acest sens la summmit-ul NATO de la Varșovia de anul viitor”, a spus Vershbow.

Mircea Dușa și Alexander Vershbow au participat, vineri, alături de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii la Ziua Distinșilor Vizitatori din cadrul exercițiului bilateral româno – american „Dacian Viper 2015”.

Cu două zile în urmă, președintele Klaus Iohannis afirma, într-o conferință de presă susținută miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, unde participă la Consiliul European din 15-16 octombrie, că faptul că Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluționarea crizei, ci o complică, iar soluția e ca părțile implicate să fie aduse la masa negocierilor, el arătând că România e una din puținele țări cu personal la Damasc și poate fi „facilitator” în discuții.

„Soluția este evidentă – pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părțile implicate. Faptul că Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluționarea crizei, ci o complică, singura cale de ieșire din această criză fiind calea negocierii. Toate părțile implicate trebuie aduse la masa negocierilor și atunci se vor găsi soluții. Acesta este punctul de vedere oficial al României și acest punct de vedere îl facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. România este printre puținele țări care mai au personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul din marii actori, însă prin faptul că suntem acolo putem fi facilitatori în discuții care pot duce spre pace în zonă”, a declarat Iohannis.