De ce se grăbesc parlamentarii să-și blindeze imunitatea. Cei 23 de aleși care sunt cercetați, au dosare penale pe rol sau așteaptă o sentință definitivă

De ce se grăbesc parlamentarii să-și blindeze imunitatea. Cei 23 de aleși care sunt cercetați, au dosare penale pe rol sau așteaptă o sentință definitivă
Publicat: 17/01/2013, 13:05
Actualizat: 29/04/2015, 22:18

Parlamentarii se pregătesc să oprească dosarele de corupție care îi vizează direct, cel puțin procedurile de arestare și percheziție. O propunere de modificare a statutului parlamentarilor va transforma Comisiile Juridice din Parlament în tribunale politice paralele. O explicație a vitezei cu care parlamentarii doresc să-și întărească imunitatea în fața procurorilor este și faptul că în ultimii șase ani DNA a trimis în judecată 23 de parlamentari și 15 miniștri.

În prezent, în Parlament sunt 23 de senatori și deputați care sunt cercetați, au dosare penale pe rol sau așteptă o sentință definitivă. Citește în text lista parlamentarilor cu probleme de corupție.

â–º O modificare a legii, neasumată nominal încă de nici un politician, dar care apare scrisă explicit în proiectul de modificare în discuție, spune că pentru ca un parlamentar să fie arestat, reținut sau percheziționat, procurorii DNA vor fi obligați să ducă în Parlament întreg probatoriul. Iar pe baza probatoriului senatorii și deputații vor emite un fel de sentință în care spun dacă sunt sau nu de acord cu reținerea, arestarea sau percheziția.

â–º Astfel, potrivit draftului negociat de liderii grupurilor parlamentare pentru modificarea legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului trebuie „să conțină temeiul legal și motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată”, dar și „probele relevante” pentru care se solicită o astfel de măsură.

â–º În forma actuală, legea prevede că: „cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului se adresează președintelui Camerei din care face parte de către ministrul justiției”.

În forma propusă de parlamentari, procedura, prevăzută la articolul 24, se modifică astfel: „cererea ministrului justiției trebuie să conțină temeiul legal și motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoțită de probele considerate relevante și puse la dispoziție de către parchet, care stau la baza motivelor invocate”.

Altfel spus, dacă un procuror dorește să aresteze un deputat va fi nevoit să își prezinte toate probele în fața Comisie Juridice din Senat sau Camera Deputaților. Adică înainte ca cererea de arestare să ajungă la un judecător, ea va fi analizată de politicieni.

În aceași propunere se spune clar că polticienii din Parlament vor emite și un fel de soluție. Adică se vor substitui instanței și vor decide dacă colegul lor senator sau deputat poate fi arestat sau nu.

Dacă în forma actuală se prevede că membrii Comisiei Juridice trebuie să întocmească un raport în termen de trei zile, în noua lege „raportul comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum și la probele înaintate”.

De ce s-au speriat politicienii

Un raport din decembrie 2012 arată că în ultimii șase ani DNA a trimis în judecată nu mai puțin de 23 de parlamentari și 15 miniștri și secretari de stat. După alegerile din decembrie 2012, în actualul Parlament au intrat 23 de senatori și deputați cu dosare penale.

Gândul vă prezintă mai jos lista cu parlamentari cu dosare penale:

• 25 aprilie, termen în dosarul ICA-Dan Voiculescu. Liderul conservatorilor a fost trimis în judecată de către DNA în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real. După ce dosarul a stagnat șase luni la Tribunalul București, acum s-a întors la Curtea Supremă. Încă din primăvara anului trecut, judecătorii se apropiau de o primă sentință în acest caz. Înainte de ultimele termene de la Curtea Supremă, Voiculescu și-a dat demisia în iunie 2012 și astfel dosarul a fost transferat la Tribunalul București unde procesul a stat pe loc. Acum dosarul a revenit la Curtea Supremă unde are termen pe 25 aprilie. Dosarul a fost repartizat completului 4 de la secția penală format din judecătorii: Ionuț Matei, Cristina Rotaru și Ioana Bogdan. Acest complet a judecat pe fond dosarul Trofeul Calității si au dispus condamnarea lui Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare.

• Dragnea, senator de Teleorman, urmărit penal de DNA pentru fraude electorale

Vicepreședintele PSD Liviu Dragnea a fost ales senator in colegiul 3 din Teleorman cu 68%. Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA în urma fraudelor comise la referendumul din 29 iulie. Secretarul general al PSD este acuzat de procurori că a creat un sistem național de fraudare a referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Potrivit informațiilor obținute de gândul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceștia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezența la vot, dar și date despre câți români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit și indicații de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezența la secțiile de votare.

• Dosarul Transformatorul-Fenechiu termen pe 23 ianuarie. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu este și el trimis în judecată într-un dosar penal care are termen pe 23 ianuarie. Pe 28 iunie, Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei foști directori ai Sucursalei de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu și ceilalți învinuți sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată (39 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii susțin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreț societății Electrica Moldova.

• Nețoiu trei ani cu suspendare în dosarul transferurilor. Gigi Nețoiu a câștigat și el un mandat de deputat la redistribuire în Dolj. Nețoiu a fost condamnat în dosarul transferurilor la 3 ani cu suspendare alături de alte șapte nume grele din lumea fotbalului. În acest dosar, Nețoiu a fost acuzat că alături de alte personaje importante din fotbal și-a însușit sume importante, rezultate din transferul a 12 jucători în străinătate. Procurorii DNA au descris în detaliu cum au eludat greii fotbalului românesc legislația și cum și-au umplut conturile evitând să plătească taxe la stat.

• Chiuariu, inculpat în dosarul Poșta Română, achitat pe fond, se judecă în recurs. Senatorul Tudor Chiuariu (PNL) este președintele Comisiei Juridice a Senatului și este judecat pentru corupție. În decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy, și fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, au fost trimiși în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii au susținut că cei doi miniștri ar fi luat parte la trecerea frauduloasă a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Poștei Române în cel al unei firme private, dar Chiuariu a fost achitat în primă instanță. Dosarul va fi judecat, însă, în recurs. Curtea Supremă nu a stabilit încă un termen pentru recursul dosarului în care este inculpat Chiuariu.

• Antonie Solomon este senator PPDD și a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Antonie Solomon a fost arestat preventiv în 3 martie 2010, pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals și fals intelectual, fiind acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la acționarul principal al firmei PIC din Pitești, Cornel Penescu, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova. Dosarul său încă se judecă pe fond.

• Fost primar, condamnat în instanță, ales cu 66%. Verginel Gireadă (PNL) a câștigat un loc de deputat în colegiul 1 Flămânzi din Botoșani cu 66,7% din voturi. Gireadă a deținut două mandate de priamar în localitatea în comuna Mihai Eminescu. În luna aprilie, Gireadă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. El a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost considerat vinovat de modificarea unui titlu de proprietate asupra unui teren. Instanța nu a dispus și interdicția de a ocupa funcția de parlamentar. În declarația de avere, Gireadă declară că deține 40 de hectare de teren, două case, un autoturism, un tractor și două utilaje agricole. Gireadă mai spune că are și bijuterii de aproape 10.000 de euro. Viitorul deputat a împrumutat o companie privată cu 275.000 lei. Din declarația de avere rezultă că în timp ce Verginel Gireadă era primar soția sa era angajată ca referent tot la primărie. La venituri Gireadă spune că a câștigat dina ctivități argicole 180.000 lei. Gireadă este și vicepreședinte PNL Botoșani.

• Gorj: Liderul PNL reținut pentru dare de mită și abuz, senator cu 55% din voturi. Dian Popescu, președinte PNL Gorj devine senator în colegiul 1 din județ. În iulie Dian Popescu a fost reținut 24 de ore de procurori, fiind acuzat de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Dian Popescu este acuzat de dare de mită, fals, uz de fals și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, iar Gabriel Titus Popescu pentru fals. Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, și fratele său Gabriel au fost reținuți inițial în dosarul în care a fost arestat primarul comunei Peștișani, Florin Pavel. Ulterior, în 5 iulie, Tribunalul Gorj a decis ca cei doi să fie anchetați în libertate. Potrivit anchetatorilor, firma celor doi, Maserati Construct SRL, a început în anul 2008 construirea unui stadion în localitatea Peștișani, lucrările nefiind terminate nici în prezent, deși aveau că termen de execuție un an. Cu toate acestea, firma respectivă a încasat pentru lucrări neexecutate circa 150.000 de lei, conform unui raport al Curții de Conturi, aflat la dosarul instrumentant de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

• Ion Stan, urmărit penal pentru trafic de influență. DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ion Stan pentru două infracțiuni de trafic de influență. Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunțătorului său, omul de afaceri Nicușor Dima, „câte două milioane, de benzină”, pentru cele 600 de mașini pe care intenționa să le folosească în campanie, Dima estimând că este vorba despre „un miliard, un miliard două sute”. Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaților, prin care se solicită încuviințarea arestării deputatului PSD Ion Stan, parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunțătorului său. În interceptări, Ion Stan solicită ajutor financiar în campania electorală. Totodată, Dima le-a spus procurorilor că, în 2009, a plătit pentru peste 155.000 de găleți roșii care au fost împărție în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici. În urma solicitării ministrului Justiției, Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni pentru a da, la rândul său, un vot în acest sens.

• Trimis în judecată pentru trafic de influență. Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. În rechizitoriul dosarului, procurorii spun că parlamentarul a primit 400.000 de lei în parcarea Casei Poporului. Banii i-au fost dați de către reprezentantul unor companii private. În schimbul sumei, Olosz și-ar fi folosit influența pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii și cu alte instituții din subordinea ministerului. Deputatul a declarat în fața anchetatorilor că banii reprezentau în realitate un împrumut pe care el l-a intermediat. Olosz Gergely a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență.

• Ales deputat în Covasna, condamnat la 3 ani de închisoare. Fostul secretar de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Recent, magistrații Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instanței nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, care se află pe rolul Curții de Apel Ploiești.

• Borbely, cercetat de DNA pentru trafic de influență. La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru obținerea cererii de urmărire penală față de Borbely Laszlo, deputat și ministru al Mediului, pentru două infracțiuni de trafic de influență și fals în declarațiile de avere, în formă continuată. În 11 septembrie, Camera Deputaților a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely.

• Acuzat de corupție, dar votat de 71% din alegători. Marian Ghivechiu (PSD) a fost trimis în judecată, în decembrie 2011, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de „instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecință obținerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată”. Faptele pentru care Ghiveciu a fost pus sub acuzare s-au petrecut înainte ca acesta să obțină primul mandat de deputat. Ghiveciu este acuzat că, în perioada 2005 – 2006, i-ar fi instigat pe Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru Buzău și membru în Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, precum și pe Dumitru Borcan, șef al Compartimentului de Cadastru și Agricultură din cadrul Primăriei Merei, să eliberereze în mod ilegal titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potențial imobiliar aflate în apropierea Drumului Național 1 B. Instigarea ar fi fost făcută în favoarea unor persoane care nu erau îndreptățite să primească acele titluri de proprietate. Ulterior, aceste terenuri ar fi fost cumpărate de Marian Ghiveciu.Dosarul a fost judecat de Curtea Supremă care a decis restituirea rechizitoriului la DNA.

• Mitrea, acuzat de luare de mită. Liderul PSD a fost trimis în judecată în martie 2009. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. Curtea Supremă a decis după doi ani că urmărirea penală trebuie refăcută. Dosarul de corupție a lui Miron Mitrea a fost restituit DNA ianuarie 2011. Procurorii l-au înștiințat că reiau urmărirea sa penală pentru luare de mită

• Monica Iacob Ridzi, trimisă în judecată pentru corupție. Potrivit DNA, în perioada 17 martie -22 mai 2009, Iacob-Ridzi Monica, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. Pe 3 mai 2011, fostul ministru al Tineretului a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupție, uz de fals în legătură cu fapte de corupție și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual la Legea contabilității.

• Atanasiu, „coleg” cu interlopi în dosarul referendumului. Teodor Atanasiu este acuzat de mită electorală și de ” folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală”. Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, este acuzat de trafic de influență și mită electorală. Procurorii arată că Atanasiu și fiul ministrului Dobrițoiu au organizat împreună cu interlopul Măgurean Bogdan Cristian „trupe de intervenție”, care avea ca sarcină cumpărarea de voturi. Procurorii mai arată că Dumitru Samson i-a promis interlopului Bogdan Măgurean că îi va falicilita diverse contracte cu ministerele guvernului Ponta. Contractele urmau să fie încheiate cu firma de pază a interlopului Bogdan Măgurean.

• Victor Paul Dobre, apărat de Parlament. În 10 august, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a cerut Camerei avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători. Cererea a fost respinsă de Parlament.

• Sebastian Ghiță, patron de televiziune și proaspăt deputat cu dosar de evaziune fiscală la 22 de ani. Sebastian Ghiță, patronul postului RTV, a fost ales deputat într-un colegiu din Prahova cu 69%. Ghiță intră și el în parlament cu un dosar penal care s-a judecat pe fond aproape 10 ani. In acest dosar Ghiță este acuzat de procurori de complicitate la înșelăciune și fals în declarații, în legătură cu mai multe tranzacții petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul a fost judecat de Tribunalul București timp de 10 ani. În 2011 Tribunalul a emis prima decizie în acest caz. Ghiță fiind achitat. Acum dosarul se judecă la Curtea de Apel București. Potrivit rechizitoriului Ghiță ar fi comis faptele în anul 2000 când avea 22 de ani.

• Gigi Becali, trimis în judecată de către DNA în dosarul „Valiza”. Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, de către procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.Becali a fost achitat in prima instanță în acest dosar.

• Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată în dosarul de corupție din Portul Constanța. Banias este acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influență, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Dosarul judecat la Curtea Supremă.

• Sorin Roșca Stănescu este senator PNL a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol alături de Dinu Patriciu. Sorin Roșca Stănescu este acuzat de utilizare a informației privilegiate și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat. Stănescu a fost achitat de Tribunalul București pe fond iar acuma se judecă în recurs la Curtea de Apel București.

• Nicolae Vasilescu este deputat PSD și în 2012 a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție. Dosarul se judecă pe fond.

• Thuma Hubert Petru Ștefan a fost trimis în judecată în dosarul fostului prim-procuror al Parchetului Sector 4, Mihai Betelie. Thuma Hubert Petru Ștefan este acuzat de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...