Decizie de ultimă oră în cazul polițiștilor torționari de la Secția 16

Publicat: 03 12. 2021, 18:53
Imagini de pe camerele de supraveghere din Secția 16 de Poliție cu un „interogatoriu” la care participau 4 din cei 9 polițiști trimiși în judecată pentru tortură. Imagine: Digi24

Polițiștii torționari de la Secția 16, acuzați că răpeau persoane de pe stradă și le duceau în locuri necirculate unde le torturau, vor fi judecați după ce magistrații le-au respins și ultima încercare de a scăpa de proces. Aceștia ceruseră ca instanța să constate faptul că, în cazul lor, urmărirea penală s-a făcut în mod ilegal.

Nouă poliţişti bucureșteni ai Secţia 16 sunt acuzaţi că în toamna anului trecut au torturat doi bărbaţi care le-ar fi reproşat că nu poartă măşti de protecţie în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Printre aceștia se numără și Viorel Șeicaru, la momentul respectiv lider al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Procurorii au stabilit că, în perioada stării de urgență, Șeicaru și oamenii lui ar fi comis cel puțin două abuzuri împotriva unor persoane care ar fi ieșit din casă fără măști de protecție.

Cele două incidente au avut loc în zile diferite, dar modul de operare al polițiștilor a fost același. Victimele au fost bătute, umilite și abandonate la locul faptei.

Ambele victime au murit

Inițial, niciunul dintre cei doi bărbați nu a dorit să depună plângere, cu toate că au apelat numărul de urgență 112. Aceștia au fost însă căutați de colegii agenților bătăuși, care i-au convins să dea declarații scrise.

Ulterior, nouă polițiști au fost puși sub acuzare. Dintre aceștia Șeicaru a fost arestat preventiv, doi au fost arestați la domiciliu, iar restul de șase au fost plasați în control judiciar.

Ancheta a mers mai departe chiar dacă, din motive independente de incidentele violente, ambele victime au decedat între timp.

După ce au încercat degeaba să scape de măsurile restrictive, polițiștii au contestat și legalitatea urmăririi penale, sperând astfel să scape de  să scape de proces.

Judecătorul de cameră preliminară le-a respins excepțiile și a stabilit că Șeicaru și restul polițiștilor să fie trimiși în judecată pe fond, după ce a arătat că urmărirea penală s-a făcut în mod legal și probele strânse în ceea ce privește deplasarea lor pe câmp alături de cele două persoane sechestrate și abuzate, sunt perfect legale.