Polițiștii-torționari de la Secția 16 din Capitală voiau să scape de măsurile preventive. Nu i-au convins pe judecători

Polițiștii-torționari de la Secția 16 din Capitală voiau să scape de măsurile preventive. Nu i-au convins pe judecători
Imagini de pe camerele de supraveghere din Secția 16 de Poliție cu un „interogatoriu” la care participau 4 din cei 9 polițiști trimiși în judecată pentru tortură. Imagine: Digi24
Publicat: 15/09/2021, 09:59
Actualizat: 16/09/2021, 11:04

Polițiștii-torționari de la Secția 16 de Poliție – cei care în septembrie 2020 i-au bătut cu sălbăticie pe doi bărbați care au „îndrăznit” să le atragă atenția că nu poartă măști de protecție – vor să scape de măsurile preventive la nici două luni de la trimiterea lor în judecată. Curtea de Apel București le-a respins, însă, cererile de înlocuire a măsurilor preventive.

UPDATE: Judecătorii au respins, pe data de 15 septembrie, contestațiile formulate de trei dintre cei nouă agenți de poliție de la Secția 16 din Capitală. Viorel Șeicaru rămâne în pușcărie, iar Dorin Nine va sta în continuare în arest la domiciliu. Răzvan Piticu va fi judecat în continuare sub control judiciar.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de către contestatorii-inculpaţi Şeicaru Viorel Constantin, Nine Dorin și Piticu Răzvan Ştefan împotriva încheierii din data de 02.09.2021, pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 20112/3/2021/a1.5. (…) Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 15.09.2021”, se arată în minuta CAB.


Știrea inițială:

Curtea de Apel București a luat  discuție, miercuri, cererile formulate de cei 9 agenți de poliție de la Secția 16 împotriva deciziei Tribunalului București, care le-a respins solicitările de înlocuire a măsurilor preventive cu unele mai blânde.

Dintre cei nouă inculpaţi, unul este cercetat în stare de arest preventiv (Viorel Șeicaru, fost lider de sindicat al polițiștilor), doi în stare de arest la domiciliu (Viorel Lupu și Dorin Nine), iar ceilalţi şase sub măsura controlului judiciar (Radu Mihai Patrik Alexandru, Stancu Elisabeta Valentina, Turcu Beatrice Alexandra, Gogoașe Irina, Piticu Răzvan Ștefan, Nicu Cătălin Bogdan).

Ce au decis judecătorii de la Tribunal

Pe data de 2 septembrie, Tribunalul București le-a prelungit, tuturor, măsurile preventive:

 • „Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispusă față de inculpatul Șeicaru Viorel-Constantin (…) menţine măsura arestării preventive a inculpatului Șeicaru Viorel-Constantin, până la o nouă verificare a măsurii preventive, dar nu mai târziu de 30 de zile.
 • constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu, dispusă față de inculpatul Lupu Viorel Răzvan, (…) menţine măsura arestului la domiciliu față de inculpatul Lupu Viorel Răzvan, până la o nouă verificare a măsurii preventive dar nu mai târziu de 30 de zile.
 • constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu, dispusă față de inculpatul Nine Dorin (…) menţine măsura arestului la domiciliu față de inculpatul Nine Dorin, până la o nouă verificare a măsurii preventive dar nu mai târziu de 30 de zile.
 • Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar, dispusă faţă de inculpații: Radu Mihai Patrik Alexandru, Stancu Elisabeta Valentina, Turcu Beatrice Alexandra, Gogoașe Irina, Piticu Răzvan Ștefan, Nicu Cătălin Bogdan. Menţine măsura controlului judiciar faţă de inculpații RADU Mihai Patrik Alexandru, Stancu Elisabeta Valentina, Turcu Beatrice Alexandra, Gogoașe Irina, Piticu Răzvan Ștefan Și Nicu Cătălin Bogdan, până la o nouă verificare a măsurii preventive dar nu mai târziu de 60 de zile de la data prezentei încheieri.
 • Respinge cererile inculpaților de înlocuire a măsurilor preventive”.

Trimiși în judeccată pentru tortură și lipsire de libertate

Nouă poliţişti de la Secţia 16 Poliţie din Capitală, acuzaţi că în toamna anului trecut au torturat doi bărbaţi care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, au fost trimişi în judecată. Ambii bărbaţi au decedat, în luna martie a acestui an, nefiind însă stabilită o legătură între agresiune şi deces.

Cei 9 au fost deferiți justiției pentru săvârşirea infracţiunilor de:

 • lipsire de liberate în mod ilegal,
 • tortură,
 • complicitate la tortură,
 • purtare abuzivă,
 • instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, f
 • als intelectual
 • favorizare a făptuitorului.

Conform procurorilor, la data de 01.09.2020, in jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliţie organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă dinBucureşti, context în care au fost abordaţi de cei doi bărbaţi, care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie în contextul epidemiologic SARS-COV2.

Bătuţi şi apoi abandonaţi pe câmp

„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, şase dintre inculpaţi, având asupra lor armamentul din dotare, au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucureşti, sectorul 4. În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”,  transmite Parchetul Tribunalului Bucureşti.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.

„În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătuşarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, au transportat-o fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată”, precizează procurorii.

Cum au încercat poliţiştii să îşi ascundă faptele

Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală.

Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie din cadrul DGPMB Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.

Ce s-a întâmplat cu victimele

Pe data de 29 martie, al doilea dintre cei doi bărbaţi care ar fi fost bătuţi şi torturaţi de agenţi de la Secţia 16 de Poliţie a fost găsit mort în locuinţa unui cunoscut, la nici trei săptămâni după moartea celuilalt tânăr. Cei doi au murit, din cauze aparent naturale, cu puțin timp înaintea trimiterii în judecată a polițiștilor.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Greșeala pe care o fac mulți români când bagă hainele în mașina de spălat. La...
ALO, mai faceți și voi CURĂȚENIE prin WC-urile hipermarketurilor?
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Anunțul momentului pentru ce care au TELEFOANE MOBILE! Decizia care dă totul peste cap în...
Florin Călinescu a șocat o țară întreagă. S-a aflat, în sfârșit, adevărul. Nimeni nu credea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...