Fostul sindicalist din Poliție acuzat de tortură, încarcerat din nou în Arestul Poliției Capitalei. Agentul este acuzat că a încălcat condițiile controlului judiciar

Fostul sindicalist din Poliție acuzat de tortură, încarcerat din nou în Arestul Poliției Capitalei. Agentul este acuzat că a încălcat condițiile controlului judiciar
Caracter ilustrativ/Sursa foto/Mediafax
Publicat: 19/07/2021, 18:42

Fostul vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție a fost încarcerat, pentru a doua oară, în arestul Poliției Capitalei după ce a încălcat obligațiile impuse de regulile controlului judiciar în dosarul în care este judecat, alături de alți opt foști colegi de la Secția 16, după ce ar fi lipsit de libertate și ar fi torturat doi bărbați. Ulterior, cele două persoane au decedat, însă nu s-a putut face o legătură între moartea acestora și bătaia încasată de la polițiști. 

Fost lider sindical Viorel Șeicaru a fost ridicat, la începutul lunii martie, de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB)  după ce a fost acuzat că ar fi sechestrat și torturat mai multe persoane.

Inițial a fost vorba despre doi bărbați, care ar fi fost încătușați, torturați și umiliți, însă, ulterior, pe numele acestora au fost depuse și alte plângeri. Într-o primă fază a anchetei, Șeicaru a fost arestat preventiv, însă, ulterior, a fost plasat în control judiciar, alături de alți colegi, cercetați în același dosar.

Cu o lună în urmă, Viorel Șeicaru a fost, însă, ridicat și încarcerat din nou în arestul Poliției Capitalei, după ce procrorii PTB au stabilit că, deși nu avea voie, ar fi luat legătura cu alte persoane implicate.

De altfel, potrivit avocatului Adrian Cuculis. Șeicaru a fost scos din arest și audiat în legătură cu un dosar în care este acuzat de doi frați, un bărbat și o femeie, că i-ar fi bătut și umilit în plină stradă.

Nouă agenţi de la Secţia 16 Poliţie din Capitală au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual şi favorizare a făptuitorului.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, la data de 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Capitală, context în care au fost abordaţi de doi tineri care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în plină pandemie de COVID-19.

Drept răspuns, şase dintre poliţişti, având asupra lor armamentul din dotare, l-au încătuşat pe unul dintre tineri şi l-au băgat într-o dubă, după care l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-au bătut şi torturat.

Victimele au fost supuse unor „tratamente degradante”

„În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, au anunțat procurorii.

După ce l-au torturat, poliţiştii l-au abandonat pe tânăr pe un teren viran.

În acelaşi timp, alţi doi poliţişti l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe celălalt tânăr, în intervalul 01,45 – 02,00.

Astfel, după ce l-au încătuşat, tânărul a fost încuiat într-o autospecială, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, după care au pulverizat spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, bărbatul a fost transportat fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, unde a fost abandonat pe o stradă întunecată.

„Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică. Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală”, a precizeazat Parchetul.

Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie de la Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu