Decizie în premieră. Ministerul Sănătății sesizează Parchetul după transfuzia greșită de la Spitalul CF 2

Publicat: 09 09. 2016, 15:04
Actualizat: 26 03. 2019, 07:02

Controlul dispus de Ministerul Sănătății la Spitalul CF2 din Capitală, după ce o femeie a primit o transfuzie greșită de sânge, a arătat că nu există la nivelul secției de obstetrică-ginecologie o procedură pentru prescrierea analizelor în funcție de tipul intervenției chirurgicale și că, în cazul femeii, în foaia de observație a acesteia nu a fost înscrisă efectuarea grupei sanguine ABO Rh(D). Totodată, Ministerul Sănătății atrage atenția că identificarea pacientei a fost greșită înainte de recoltarea probelor de dinaintea transfuziei, iar, ca urmare a acestui lucru, proba de sânge a fost etichetată greșit. Mai mult, consimțământul informat privind transfuzia nu a fost semnat de către pacientă și nu există dovezi că aceasta a fost informată cu privire la posibilitatea administrării transfuziei, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, transmis Mediafax.

„Procedura de solicitare și administrare a sângelui și componentelor sanguine în blocul operator nu a fost respectată – nu s-a completat bonul cerere de sânge de către medicul prescriptor, nu s-a solicitat o nouă probă de sânge pretransfuzional, nu s-a consemnat în FOCG indicația de transfuzie și monitorizarea pacientei. Controlul ultim pretransfuzional la patul bolnavului/bloc operator nu a fost efectuat, acest fapt fiind cauzat și de inexistența la data producerii evenimentului a cardurilor specifice prin neachiziționarea acestora de către spital. La data controlului cardurile specifice fuseseră achiziționate și controlul ultim pretransfuzional se poate efectua”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, oficialii instituției conduse de Vlad Voiculescu transmit că reacția femeii, după ce i-a fost administrată transfuzia, nu a fost raportată de către medicul coordonator și nici de medicul anestezist curant. De asemenea, nu a fost comunicată echipei chirurgicale eroarea.

„Fișele de post ale medicilor prescriptori și ale asistenților medicali din secții nu au consemnate explicit atribuțiile care le revin în activitatea transfuzională conform Ordinului MSP nr. 1224/2006. Au fost constatate înregistrări absente sau incomplete în FOCG a pacientei: indicația de transfuzie, diagnosticul de reacție hemolitică posttransfuzională, momentul începerii/terminării transfuziei, persoana care a administrat/monitorizat transfuzia”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul Sănătății transmite că, deși Spitalul CF2 deține autorizație sanitară de funcționare cu program de conformare, acesta a fost vizat sanitar în mod ilegal de către reprezentanți ai Serviciului Medical al Ministerului Transporturilor.

Pentru abateri constatate la nivelul spitalului pe linie igienico-sanitară, sterilizare, gestionarea deșeurilor, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 9.100 lei, iar raportul de control va fi înaintat Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 în vederea analizei existenței unor posibile fapte de natură penală.