DECIZIE. Nelu Tătaru: Trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavii non-COVID, cu menținerea măsurilor de siguranță

Publicat: 09 06. 2020, 16:32
Nelu Tătaru: Ne așteptam la o creștere a cazurilor de COVID-19, dar nu ne așteptăm ca aceasta să se mențină.

Ministerul Sănătății a cerut, marți, direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația în spitalele care asigură asistența pacienților care au COVID-19 în vederea reluării internărilor și a intervențiilor chirugicale programate, anunță instituția.

Conform Ordinului ministrului Sănătății nr.961 din 29 mai 2020, în funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienții internați către alte spitale, anunță Mediafax.

Ministrul Sănătății: Primesc semnale din partea pacienților neinfectați cu noul corornavirus care nu primesc asistența medicală de care au nevoie

„Am cerut astăzi direcțiilor de sănătate publică să realizeze la nivel local o analiză a cazurilor internate, a modului în care sunt separate complet circuitele funcționale pentru pacienții infectați de cei neinfectați și să identifice toate măsurile necesare astfel încât se fie eliberate avizele necesare reluării activității în spitalele de fază 1, 2 și cele suport. Voi începe și o evaluare personală a situației în aceste unități pentru că primesc semnale din partea pacienților neinfectați cu noul corornavirus care nu primesc asistența medicală de care au nevoie. Suntem într-o nouă fază epidemiologică și trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi, chiar dacă menținem măsurile de prevenție și limitare a răspândirii SARS-CoV -2”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, citat de Mediafax.

Nelu Tătaru: Ne putem gândi din 15 iulie la a treia etapă de relaxare

Tătaru a spus zilele trecute la Digi24 că evaluarea primei etape de relaxare a arătat faptul că, respectând precauțiile, se poate trece la un nivel următor.

„Dacă mergem pe acest ritm, ne putem gândi din 15 iulie la a treia etapă de relaxare. La sfârșitul lui iulie – începutul lui august putem să ajungem la o viață cvasi-normală”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, adăugând, de asemenea, că există și posibilitatea ca transmiterea virusului în comunitate să persiste pe parcursul acestei veri.

Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu după un an, doi de boală

În același timp, Nelu Tătaru, a mai susținut că este recomandabil ca populația să se vaccineze împotriva infecției cu SARS-CoV-2, însă „nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”.

„Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu. (…) Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de tesare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24.