DECIZIE. Ucigașul disidentului Gheorghe Ursu a încercat să scape de la pușcărie! Autoritățile l-au mutat pe Marian Clită în alt penitenciar

Publicat: 05 05. 2020, 13:07

Marian Clită, infractorul cunoscut publicului larg pentru uciderea disidentului comunist Gheorghe Ursu, a încercat să scape de detenție, în condițiile în care, momentan, execută o pedeapsă de 14 ani pentru o crimă comisă în Danemarca, unde a ucis în bătaie o stewardesă.

Potrivit unor surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marian Clită ar fi fost mai mereu un deținut problemă. Obișnuit cu detenția, în condițiile în care și-a petrecut mai toată viața în spatele gratiilor, acesta ar fi avut mai mereu unele derapaje de comportament, mai ales că este caracterizat drept un personaj conflictual.

În anul 2000, acesta a fost condamnat la 20 de ani după ce, în 1985 l-ar fi bătut până la moarte pe disidentul Gheorghe Ursu, mutat în mod intenționat de Securitate în aceeași celulă cu Marian Clită,a reușit să iasă din detenție iar anul 2010 l-a prins în Danemarca. Acolo, acesta a omorât în bătaie o stewardesă, pe care a vrut s-o jefuiască.

Condamnat din nou, la 14 ani, Clită a fost încarcerat, în România, la Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova. De aici, după ce a împlinit 65 de ani, pedeapsa criminalului s-a redus și s-a trezit, dintr-o dată, că intrat în ultimii ani de pedeapsă. După un periplu la o închisoare din vestul țării, unde ar fi fost trimis din rațiuni disciplinare, i-a fost schimbat și regimul de executare, așa încât a fost mutat la Penitenciarul din Mioveni, care oferă condiții de detenție în regim deschis și semideschis.

În aceste condiții, Marian Clită a încercat inclusiv să iasă din închisoare și a făcut o cerere de eliberare condiționată care a fost, însă, respinsă de instanță.