Declarația unei paciente despre medicul Cătălin Denciu de la Piatra Neamț: „Un om grijuliu, nu mă surprinde că și-a riscat viața pentru bolnavi”

Publicat: 15 11. 2020, 17:01
Actualizat: 06 04. 2021, 15:23
Cătălin Denciu, medicul-erou de la Piatra Neamț (FOTO: Facebook)

Medicul Ioan Cătălin Denciu, cel care a luptat cu flăcările pentru a încerca să salveze pacienții din incendiul izbucnit sâmbătă la Spitalul Județean Piatra Neamț, este descris de către o fostă pacientă ca fiind o persoană caldă și grijulie.

Fostă pacientă a medicului: „Nu m-a surprins atitudinea sa umană”

Daniela Iacob a declarat pentru Digi24 că l-a cunoscut pe Cătălin Denciu în urmă cu șase ani, când a trebuit să fie supusă unei intervenții chirurgicale.

Aceasta a afirmat că nu operația o speria foarte tare, ci faptul că urma să i se facă anestezie generală.

„Eram timorată, dar el m-a pregătit. Mi-a dat putere, curaj, m-au impresionat calmul, căldura, profesionalismul, atenția cu care mi-a spus acele cuvinte.

La trezire mi-a fost alături, la fel de grijuliu, cald. Nu pot spune că l-am cunoscut bine, l-am văzut doar atunci, dar m-au impresionat căldura din voce, finețea, omenia din comunicare, dorința lui de stabili o legătură prietenească.

Auzind de tragedia care s-a întâmplat m-am tulburat foarte mult.

Nu m-a surprins atitudinea sa umană, curajoasă, pur creștinească până la urmă de a-și pune viața în pericol pentru aproapele său.”, a spus Daniela Iacob, fostă pacientă a medicului Cătălin Denciu.

Indicele de prognostic al lui Cătălin Denciu

Medicul nemțean Ioan Cătălin Denciu are arsuri pe 40% din suprafața corpului. Sâmbătă seară, el era de gardă și a încercat să salveze cât mai mulți dintre pacienții internați la ATI cuprinși de flăcările incendiului izbucnit la Spitalul Județean.

Medic specialist ATI la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Andra Cristiana Tăbăcaru aduce completări despre starea de sănătate a colegului ei de la Piatra Neamț.

Arsura reprezintă distrucţie celulară masivă, acută, cu apariţia de şoc, cu dezechilibre metabolice şi imunologice. În cazul medicului, gradul III înseamnă colorit roşu-brun, distrugere de derm, cu necesar absolut de grefare, procedeu care se face după recuperare, în care suportul vital va fi baza”, afirmă Andra Cristiana Tăbăcaru (33 de ani).

Deocamdată, explică medicul din Constanța, Cătălin Denciu trebuie să depăşească toate complicaţiile care vor apărea (de ordin pulmonar, dezechilibre metabolice etc). În acest sens, pacientul va necesita terapie nutriţională adecvată fiindcă există risculă să piardă masa musculară.

Cum se calculează indicele de prognostic: se înmulţește suprafaţa arsă cu gradul arsurii. „Colegul nostru are undeva la 120, între 100-140, însemnând complicaţii multiple şi risc mare de deces. Îi dorim multă sănătate. Tot corpul medical este alături de el”, mai spune medicul ATI din Constanţa.

Medicul a fost transferat în această dimineață la un spital din Bruxelles, pentru a primi îngrijiri de specialitate pe care România nu i le putea oferi.