Deghizat în stareţ, un bărbat a păcălit mai multe persoane care credeau că o salvează pe „fiica bolnavă de cancer”

Publicat: 11 08. 2021, 18:17
Actualizat: 11 08. 2021, 18:18
Sursă Foto: Shutterstock - Caracter Ilustrativ

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Bistriţa-Năsăud a înşelat şase persoane din judeţul Alba, cărora le-a solicitat bani pentru un caz social fals.

Daniel M. s-a dat drept preot și le cerea bani oamenilor pentru un presupus caz social al unei fetiţe bolnave de cancer sau leucemie, prezentată drept fiica lui, care necesita o intervenţie chirurgicală în străinătate.

În total, cele şase victime au depus în cont suma de 4.480 de lei. Faptele au avut loc în perioada 15 – 23 ianaurie 2019. În 5 august 2021, Judecătoria Alba Iulia a pronunţat prima hotărâre în dosar, scrie Adevărul.

Filmul evenimentelor

În 15 ianaurie 2019, Daniel M. a contactat prima sa victimă, prezentându-se stareţul mănăstirii Dumbrava şi solicitând suma de 920 lei pentru transportul unei fetiţe bolnavă de cancer care necesită o intervenţie chirurgicală în Belgia. Persoana a fost convinsă că situaţia este reală şi a depus suma în contul indicat de escroc.

A doua zi, a contactat-o telefonic cu număr ascuns, pretinzând că este tatăl fetiţei, şi i-a comunicat că fetiţa a decedat şi i-a solicitat suma de 1.300 lei pentru a putea aduce corpul fetiţei acasă, însă victima nu i-a mai transferat şi această sumă.

Falsul preot a procedat identic şi cu alte şase persoane, cinci dintre acestea fiind, de asemenea, convinse să depună bani în bancă.

Bărbatul și-a recunoscut faptele, dar nu a returnat banii

Potrivit magistraților, bărbatul a auzit numele preoților la televizor şi s-a folosit de identitatea lor pentru avea credibilitate. Totodată, inculpatul a mai precizat că fiica sa nu este bolnavă de cancer sau leucemie, recunoscând că a folosit contul bancar al acesteia pentru că este împuternicit.

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, menţionând că a căutat pe internet persoane cu o situaţie financiară bună, în general administratori de societăţi comerciale şi a sunat la societăţi pentru a afla numerele de telefon ale acestor persoane. Tot pe internet, inculpatul a căutat mănăstiri şi preoţi cunoscuţi din judeţul Alba în numele cărora a solicitat ajutor financiar”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Magistratul a considerat că fapta acestuia (înşelăciune în formă continuată) prezintă o gravitate socială medie, ”incriminarea urmărind să ofere un climat de siguranţă în societate, să protejeze participaţii la circuitul civil prin prevenirea faptelor de fraudare”.

Condamnat la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare

Bărbatul a primit pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. I s-a impus ca în această perioadă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Acesta a mai fost obligat să achite prejudiciul financiar provocat celor şase victime, dar şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.500 de lei.

Hotărârea Judecătoriei poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.