Delegație MCV în România | Ana Birchall: Obiectivul principal al României este ridicarea mecanismului / Vicepreședinte CSM: Am spus că sunt controverse în privința Secției de anchetare a magistraților

Publicat: 02 07. 2019, 17:53

„Am avut întâlnire cu reprezentanții Comisiei MCV. Vreau să vă spun că a fost o întâlnire foarte bună. Am reluat dialogul pe baze de profesionalism, responsabilitate, transparență, lucru care a fost salutat și noi, la rândul nostru, am salutat prestanța colegilor de la Bruxelles. Vreau să vă spun că România este, a fost și va rămâne o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, precum și apărării drepturilor și libertăților fundamentale atât ale cetățenilor României cât și ale cetățenilor europeni”, a declarat Ana Birchall, ministrul Justiției, în urma reuniunii cu delegația MCV.

Ministrul a precizat că nu poate oferi foarte multe detalii legate de discuțiile critice, din respect față de colegii din delegație care au întâlniri cu alte instituții în acest moment.

„După cum știți, la Ministerul Justiției se adună toată punctele de vedere de la toate instituțiile care contribuie la acest raport, dar pot să vă spun, pe scurt, că a fost o întâlnire foarte bună, de lucru, normală de altfel. Mă bucur că am reluat acest dialog pe bază de transparență, încredere, de profesionalism”, a mai adăugat ministrul Justiției.

Ana Birchall a declarat că ridicarea MCV-ului este obiectivul principal al României.

„A fost o întâlnire bazată pe onestitate, pe transparență. Ne-am ascultat fiecare și eu cred că e un foarte bun început, până la urmă, obiectivul principal al României este ridicarea MCV-ului și acest obiectiv atât de important pentru România. Sper eu să poată fi realizat cât de curând posibil. Și nu depinde decât de noi acest lucru”, a conchis ministrul Justiției.

O delegație MCV a efectuat, marți, o vizită în România, pentru a evalua situația justiției din țara noastră. Reprezentanții Comisiei Europene au avut întâlniri cu ministrul Justiției, Ana Birchall.

Potrivit raportului MCV din noiembrie 2018, adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România.

Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Vicepreședintele CSM: Am spus că sunt controverse în privința Secției

Procurorul Nicolae Solomon, vicepreședintele CSM, a declarat după discuțiile cu delegația MCV, că și-a spus opinia privind Secția de anchetare a magistraților și că a subliniat că sunt controverse în jurul acestei structuri. 

„Mi-am spus opinia în secția pentru procurori – avem rezerve în privința Secției (de anchetare a magistraților – n.r.), că sunt multe controverse în jurul ei și am prezentat faptele”, a spus vicepreședintele CSM, Nicolae Solomon, după întâlnirea cu delegația MCV, la sediul reprezentanței Comisiei Europene în România.

Savonea, după discuția cu membrii MCV: Am prezentat opinii necesare independenței justiției, vă asigur

Președintele CSM, Lia Savonea, a spus că a prezentat, în cadrul discuției cu delegația MCV, opiniile Consiliului necesare consolidării independenței justiției și nu a exprimat opinia proprie în privința Secției de anchetarea magistraților.

„Am prezentat acele opinii ale Consiliului necesare consolidării independenței justiției, vă asigur. Nu am prezentat opinia proprie (în privința Secției de anchetare a magistraților -n.r.)”, a declarat președintele CSM, Lia Savonea, după întâlnirea cu delegația MCV, la sediul reprezentanței Comisiei Europene în România.