Departamentul de Stat: Corupția la nivel înalt rămâne o problemă în România. Ce spun oficialii americani despre proteste și condițiile din închisori. DOCUMENT

Publicat: 21 04. 2018, 16:39

„Corupția a rămas o problemă, conform indicatorilor Băncii Mondiale. Mita este răspândită în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate în mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, au fost implicați uneori în acte de corupție fără a fi pedepsiți. Imunitatea de care beneficiază actuali și foști miniștri care sunt sau au fost și parlamentari a blocat, în unele cazuri, investigațiile”, se arată în raport. 

Guvernul a respectat, în general, independența sistemului de justiție, însă nu a reușit să asigure suficient personal, spații adecvate și dotări pentru a permite o acțiune rapidă și eficientă. Acest lucru a avut drept consecință prelungirea excesivă a proceselor, susțin oficialii Departamentului de stat. 

Documentul subliniază că cele mai mari probleme legate de drepturile omului au rămas corupția endemică în sistemul public, violența poliției în cazul comunității roma și violența față de comunitatea LGBT. „Deși sistemul judiciar a luat măsuri în vederea urmăririi penale și sancționării funcționarilor care au săvârșit abuzuri, autoritățile au amânat procedurile care implică presupuse abuzuri ale poliției. Rezultatul a fost că multe dintre cazuri s-au încheiat cu achitarea”, se arată în raport. 

Condițiile din închisori, o problemă

„Condițiile închisori au rămas grele. Acestea sunt supraaglomerate și nu respectă standardele internaționale. Abuzul la care sunt supuși deținuții de către autorități sau alți deținuți continuă să fie o problemă”, notează oficialii americani. 

În raport se precizează că,  în iulie anul trecut, în închisorile din România erau deținute 24.813 persoane, cu toate că numărul de locuri este de doar 18.127.

„Unele închisori au furnizat servicii medicale insuficiente, iar calitatea hranei a fost slabă, iar alimentele au fost insuficiente. Alocarea standard a fost mai mică de șapte lei pe zi, pe deținut. De asemenea, în unele închisori, încălzirea și ventilația nu au fost adecvate”, se arată în raportul care notează, totodată și faptul că nu există oportunități de muncă și activități educaționale suficiente.

Totodată, o altă problemă semnalată este cea referitoare la lipsa de îngrijire a deținuților cu probleme mintale. „Numărul efectiv de persoane care au avut probleme de sănătate mintală a fost de trei ori mai mare decât numărul de deținuți care au primit tratament în acest sens”, se precizează în document. 

RAPORTUL COMPLET AICI

Protestele și „lista neagră” a lui Carmen Dan

Oficialii americani amintesc, la capitolul libertate de exprimare, în contextul protestelor masive de anul trecut, despre intervențiile publice ale ministrului de Interne, Carmen Dan, care a prezentat o„listă neagră” a jurnaliștilor care ar chema la manifestații anti-guvernamtale. 

„În timpul uneei conferințe de presă în februarie, ministrul de Interne Carmen Dan a acuzat, dându-le numele, câțiva jurnaliști care cheamă oamenii la proteste față de guvern. De asemenea, ea a criticat grupul de pe Facebook „Corupția uccide” din același motiv. Jurnaliștii și ONG-urile au caracterizat demersul lui Carmen Dan ca fiind contrar principiului libertății de exprimare și au susținut că prezentarea publică a unei „liste negre” este un act de intimidare”, se arată în documentul Departamentului de stat. 

Oficialii americani se referă și amenințarea poliției cu urmărirea penală împotriva celor care organizează proteste folosind Facebook. 

Documentul Departamentului de stat face referire și la reflectarea în mass-media a protestelor de anul trecut. 

„Două mari televiziuni, Antena 3 și România TV, sunt controlate de oameni de afaceri care susțin puterea. Ambele au criticat și prezentat deformat protestele antiguvernamentale din ianuarie. ONG-urile au reclamat că acest lucru a urmărit compromiterea demonstranților, afectând totodată libertatea de exprimare”, se mai arată în raport.