Dependența de ecrane, o problemă pentru elevii care revin la școală: „Există repercusiuni serioase din punct de vedere psihologic”

Publicat: 07 02. 2021, 13:49
Actualizat: 07 02. 2021, 13:50
Dependența de ecrane, o problemă pentru elevii care revin la școală: „Există repercusiuni serioase din punct de vedere psihologic” / Sursă FOTO: Shutterstock

Experții susțin faptul că efectele școlii onine se vor resimți odată ce elevii revin în bănci. Pe perioadă restricțiilor, când elevii au făcut școală de acasă, au fost nevoiți să petreacă ore în șir în fața telefoanelor, tabletelor sau computerelor, fapt care va face dificilă adaptarea la școala normală.

Experții susțin că tinerii vor renunța foarte la greu la tipul de comportament pe care l-au deprins în timpul școlii online, astfel încât părinții și profesorii trebuie să facă un efort comun pentru a-i ajuta să renunțe la timpul petrecut în fața ecranelor.

Profesor universitar: „Repercursiunile sunt majore!”

„Schimbări sunt rezonabil de puternice, pentru că n-a trecut o lună sau două luni, ca în vacanța mare, ci sunt 11 luni de ruptură radicală față de ce era anterior. Am accentuat dependența de ecran, acel recomandat două ore. Înainte de pandemie, ăsta era timing-ul recomandat pentru screen time, interacțiune cu ecranul, pentru un copil în preajma liceului. Acele două ore s-au dus mult peste și studiile pe care le avem acum trasează o limită undeva la 9 ore și, deci de cinci ori mai mult de cât era recomandat anterior. Există și avantaje în situația asta, nu numai lucruri negative. Cu siguranță că 10 ore pe zi interacțiune cu ecran este mult prea mult. Există repercusiuni serioase din punct de vedere psihologic, al dezvoltării emoționale, al contactului cu viața cotidiană, funcționalitate, relații sociale reale, deci repercursiunile sunt majore”, a declarat profesorul universitar Dragoș Iliescu pentru Digi24.

Cunoscut medic pediatru, despre redeschiderea școlilor. Ce pericol planează asupra copiilor

Un cunoscut medic pediatru atrage atenția asupra pericolului menținerii închise a școlilor. Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cristina Oana Mărginean, susţine că este foarte important pentru copii să se întoarcă în colectivitate, altfel existând riscul apariției unor probleme grave de comportament și sănătate.

În primul rând, socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, ea atrăgând atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de depresie, a atacurilor de panică, autovătămărilor şi chiar a suicidului în rândul copiilor. (MAI MULTE DETALII AICI)