Deputații-juriști au avizat cererea de arestare a lui Ioan Oltean. Ce spune deputatul PNL despre preotul care l-a turnat la DNA

Publicat: 02 12. 2015, 14:18
Actualizat: 27 03. 2019, 15:11

Deputatul PNL Ioan Oltean a precizat, la finalul audierii din comisia juridică, că este nevinovat și că a prezentat probe în acest sens, afirmând că nu a fost niciodată în localitatea Chitila sau în biserica în care se presupune că a luat mita și că nu-l cunoaște pe denunțător.

„Nu am săvârșit niciuna din faptele de trafic de inflență și complicitate la abuz în serviciu. (…) Sunt complet nevinovat, toate sunt numai minciuni. Nu am fost niciodată în localitatea Chitila și drept consecință nu am fost niciodată la biserica din Chitila. Nu l-am cunoscut niciodată pe denunțător – părintele Alexandrescu, dacă pot să-i spun părintele Alexandrescu – și nu am luat bani de la Mihai Rotaru”, a spus Oltean, la finalul audierilor.

El a mai spus că le-a prezentat colegilor din comisia juridică probe și că nu a cerut să-l apere nimeni”.

Oltean a fost audiat în Comisia juridică a Camerei Deputaților de la ora 12.00. În discursul susținut în fața deputaților juriști, Ioan Oltean a afirmat, în mai multe rânduri, că este nevinovat și a spus că acuzațiile aduse împotriva sa sunt „fabricații” și „invenții”. Ioan Oltean le-a cerut colegilor din Comisia juridică să voteze împotriva solicitării DNA de arestare preventivă a sa, deși, la intrarea în sală, deputatul le-a transmis jurnaliștilor că nu va cere Comisiei să îl „salveze”.

Adrian Alexandrescu a fost preot la biserica din Chitila unde, susțin procurorii, Oltean ar fi luat 600.000 de euro mită. Alexandrescu se află acum în închisoare însă pentru fapte de corupție. Mai exact, în perioada 2010-2011,  Alexandrescu a pretins de la doi oameni de afaceri un comision cuprins între 20 și 30 la sută pentru a-i ajuta să încaseze rapid despăgubiri de la ANRP.

Direcția Națională Anticorupție a cerut săptămâna trecută aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriți penal pentru fapte de corupție privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acționar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitești în suprafață de peste 61.000 de metri pătrați. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuța Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susțin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alți inculpați, membri în comisia din ANRP – Crinuța Dumitrean, atunci președinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătrați din Pitești a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.