Deputații și senatorii pot să angajeze la cabinet persoane cu care au lucrat în ultimii 5 ani

Publicat: 08 03. 2017, 11:00

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor propune introducerea la articolul 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, după alineatul 12, a unui nou alineat, cu următorul cuprins: „Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani”.

Articolul 301 din Codul Penal prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis Parchetului General, o scrisoare, în luna ianuarie, prin care se solicita un punct de vedere privind posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ca un potențial conflict de interese .

În răspunsul formulat, procurorul general, Augustin Lazăr, susține că „nicio precauție în acest sens nu poate fi apreciată ca excesivă”.

„Fără a ne pronunța într-o problemă potențial litigioasă, ca opinie a Ministerului Public, apreciem că, în rezolvarea acesteia, vor trebui observate cu atenție, atât raportul dintre norma specială și cea generală, cât și cronologia normelor juridice incidente, ambele cu statut de lege organică. În actualul context normativ, înțelegem pe deplin preocuparea dumneavoastră de a proceda la aplicarea legii în conformitate strictă cu voința legiuitorului, nicio precauție în acest sens neputând fi apreciată excesivă”, se arată, în scrisoarea transmisă Parlamentului de procurorul general, Augustin Lazăr.