DESCINDERI în PORTUL CONSTANȚA-SUD AGIGEA. Igaș: Vom continua acțiunile în vămi pentru a asigura un mediu de afaceri curat

DESCINDERI în PORTUL CONSTANȚA-SUD AGIGEA. Igaș: Vom continua acțiunile în vămi pentru a asigura un mediu de afaceri curat
Acțiunea declanșată, joi, în Portul Constanța Sud Agigea, unde sunt verificate containere cu marfă, pentru a se stabili dacă există infracțiuni de contrabandă și evaziune fiscală, se va derula și pe parcursul săptămânii viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.

UPDATE2: Igaș: Vom continua acțiunile în vămipentru a asigura un mediu de afaceri curat

Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a spus,joi, că structurile ministerului vor continua acțiunile în vămi șiîn punctele de trecere a frontierei, pentru a asigura un mediu deafaceri curat.

„Vom continua acțiunile în vămi și în punctele de trecere afrontierei pentru că avem datoria să asigurăm un mediu de afacericurat și să combatem ferm evaziunea fiscală”, a afirmat TraianIgaș, citat într-un comunicat de presă al MinisteruluiAdministrației și Internelor (MAI).

Ministrul a cerut conducerii Departamentului Ordine și SiguranțăPublică din MAI fermitate în aplicarea măsurilor legale împotrivacelor care nu respectă legea în Portul Constanța și continuarea, cuprioritate, a acțiunilor în colaborare cu alte instituții alestatului cu competențe în domeniu.

Ioana Burtea, [email protected]


UPDATE:Poliția de Frontieră: Verificările din Portul Constanța vordura două săptămâni

Acțiunea declanșată, joi, în Portul Constanța Sud Agigea, undesunt verificate containere cu marfă, pentru a se stabili dacăexistă infracțiuni de contrabandă și evaziune fiscală, se va derulași pe parcursul săptămânii viitoare, a declarat purtătorul decuvânt al Poliției de Frontieră.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Fabian Bădilă, adeclarat că acțiunea este organizată de Poliție de Frontieră, subcoordonarea Departamentului de Ordine și Siguranță Publică dinMinisterul Administrației și Internelor, iar la aceasta participăpolițiști de frontieră, jandarmi și reprezentanți ai AutoritățiiNaționale a Vămilor.

El a spus că acțiunea declanșată joi, în baza unor informațiiale DGIPI – Structura Centrală, va continua și pe parcursulsăptămânii viitoare, fiind verificate bunurile din containerele cumarfă sosite în port și documentele de însoțire a mărfii, învederea combaterii evaziunii fiscale.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră a susținut căacțiunea declanșată joi nu are legătură cu acțiunea de luni, înurma căreia au primit mandate de arestare 29 de persoane, întrecare Laurențiu Mironescu, fost secretar general al MinisteruluiAdministrației și Internelor, Eugen Bogatu, fost director alDirecției Domenii Portuare din cadrul Companiei NaționaleAdministrația Porturilor Maritime Constanța și Liviu Adrian Durbac,șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Bădilă a spus că acțiunea de luni a fost organizată de Polițiade Frontieră, fiind coordonată de DNA, iar operațiunea de joi estecoordonată de MAI. El a precizat că astfel de acțiuni se fac tottimp, iar anul trecut a fost încheiat un plan de măsuri pentrucombaterea evaziunii fiscale și a contrafacerii.

El a precizat că sunt verificate amănunțit zeci de containerevenite din China și Vietnam, urmând ca echipele de control săstabilească ce conțin acestea.

Fabian Bădilă a adăugat că în funcție de ce se va constata lafinalul controalelor vor fi luate măsurile corespunzătoare.

Departamentul Corespondenți,[email protected]


Peste 120 de polițiști de frontieră, vameși și jandarmi fac,joi, percheziții în Portul Constanța Sud Agigea, fiind verificatecontainere cu marfă, pentru a se stabili dacă există infracțiuni decontrabadă și evaziue fiscală, potrivit unor surse dinPoliție.

Sursele citate au precizat că se fac verificări la terminalul decontainere din port, în baza unor informații furnizate de DGIPI -Structura Centrală.

Acțiunea are ca scop combaterea activităților ilicite din PortulConstnața, respectiv contrabanda și evaziunea fiscală.

Acțiunea are loc la patru zile de la perchezițiile făcute deanchetatori la Vama Constanța, în urma cărora 29 de persoane auprimit mandate de arestare pentru constituire a unui grupinfracțional organizat, contrabandă și evaziune fiscală.

Astfel, au fost arestați Laurențiu Mironescu, fost secretar generalal Ministerului Administrației și Internelor, Eugen Bogatu, fostdirector al Direcției Domenii Portuare din cadrul CompanieiNaționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Liviu AdrianDurbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, în prezent șefal Biroului Vamal Târguri și Expoziții București, Liviu CostelBratu și Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncți ai șefului BirouluiVamal Constanța Sud Agigea, Adrian Sorin Pătrașcu, ofițer depoliție, comandant al „Grupului de nave” Constanța din cadrulInspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum șiinspectori, lucrători, comisionari și intermediari vamali, asociațiși administratori ai unor firme. De asemenea, instanța a emismandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad,cetățean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea Marius Banias,în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicției de a părăsițara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupție arată, în ordonanța de punere în mișcare aacțiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011,”la nivelul autorităților vamale și portuare din MunicipiulConstanța s-a constituit un grup infracțional organizat ce arescopul de a controla instituțiile Statului Român cu atribuții înactivitățile de import-export de mărfuri prin birourile vamale depe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV)Constanța, dar și din Municipiul București”.

Miercuri, șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă(SIPI) al județului Constanța, comisar șef George Popa, a fosteliberat din funcție, în cadrul anchetei demarate de DGIPI vizândunele structuri privind îndeplinirea atribuțiilor de serviciu încazul lui Laurențiu Mironescu.

Măsura a fost luată ca urmare a managementului defectuos constatatla nivelul unității teritoriale în gestionarea competențelorspecifice.

Tot miercuri s-a dispus eliberarea din funcție a șefului BirouluiProtecție din cadrul SIPI Constanța.

Ancheta internă derulată de conducerea DGIPI la nivel central șiteritorial continuă, urmând ca rezultatele să fie comunicate curespectarea prevederilor legale.

Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a cerut,marți, conducerii Direcției Generale de Informații și ProtecțieInternă (DGIPI) să înceapă o anchetă internă pentru a verificamodul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către angajațiistructurilor componente abilitate în plan teritorial și central, înlegătură cu situația lui Laurențiu Mironescu la numirea în funcțiade secretar general al MAI și pe durata exercitării funcției.

Ministrul Igaș a cerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iarrezultatele să fie prezentate în scurt timp, urmând ca în funcțiede concluzii să fie dispuse măsuri în consecință.

Ioana Brtea, [email protected]

×
Inchide