Deținuți din pentenciarul Giurgiu, în spatele unor grupări specializate în înșelăciuni prin telefon. Metodele prin care obțineau bani de la victime

Publicat: 30 05. 2014, 14:54
Actualizat: 31 01. 2019, 21:41

Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sector 3 au făcut, joi, opt percheziții la Penitenciarul Giurgiu și mai multe adrese din Capitală, care au vizat anihilarea unei grupări specializaste în înșelăciuni prin metoda „Accidentul”. Gruparea era formată din zece persoane, între care patru deținuți.

„Pe fondul unor sesizări primite în perioada aprilie – mai a.c., polițiștii bucureșteni au reușit identificarea unui grup format din 10 persoane care, folosind calități mincinoase, sub pretextul că sunt rude implicate în accidente rutiere cu victime, le determinau pe victime să le transmită diverse sume de bani”, se arată într-un comunicat remis de Poliția Capitalei.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit mai multe telefoane mobile și cartele SIM în celulele unor bărbaților încarcerați la Giurgiu, în timp ce din locuințele celor șase complici ai deținuților au fost ridicate bijuterii din aur în valoare de aproximativ 10.000 de lei, precum și 4.000 de euro, 3.400 de lei și 320 de dolari americani.

Polițiștii au precizat că grupul era format din șase bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 21 și 54 de ani, care sunt bănuiți de zece înșelăciuni și trei tentative, prejudiciul fiind estimat la aproape 95.000 de lei.

Tot joi, polițiștii Secției 14 au destructurat un grup coordonat de doi deținuți din Penitenciarul Giurgiu care sunau pe telefonul fix persoane vârstnice pe care fie le convingeau că au câștigat un premiu și trebuie să achite niște comisioane, fie se recomandau drept polițiști și le spuneau bătrânilor că banii pe care îi au în casă sunt falși și trebuie predați urgent unui ofițer care o să vină să îi ridice.

„În urma cercetărilor, polițiștii Secției 14 au stabilit că bărbații aflați în penitenciar ar fi contactat telefonic două părți vătămate, comunicându-le că, prin tragere la sorți, ar fi câștigat un premiu în bani, iar pentru a intra în posesia acestuia ar fi trebuit să achite comisioane unei persoane care se va prezenta la domiciliul lor, reușind astfel să obțină de la victime suma de peste 4.300 de lei”, a precizat Poliția Capitalei.

În plus, la sfârșitul săptămânii trecute, o persoană în vârstă a fost sunată de unul dintre cei doi deținuți, care, după ce s-a recomandat drept ofițer de poliție, i-ar comunicat victimei că banii pe care îi are în casă sunt falși, astfel că un „coleg de-al său urmează să se prezinte” pentru a ridica sumele de bani. Prin această metodă, suspecții au reușit să ia de la victimă 5.000 de lei.

Complicele deținuților a fost arestat preventiv pentru înșelăciune și uzurpare de calități oficiale.