Dezbatere cu scântei la Primărie pe tema maidanezilor. „Vreți să omorâți bietele animale ca în lagărele de concentrare”

Publicat: 18 05. 2013, 00:13
Actualizat: 07 08. 2015, 20:20

Primăria Capitalei a fost vineri pentru mai mult de trei ore scena unor momente „artistice” dedicate câinilor fără stăpân din București. Peste 50 de persoane de vârsta a treia și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au participat la dezbaterea publică organizată de primărie pentru cele trei proiecte de hotărâri prin care se urmărește externalizarea serviciilor de sterilizare a maidanezilor din Capitală, dar și a celor de prindere a patrupedelor.

Primăria Capitalei, prin Autoritătea  pentru Supravegherea și Protecția Animalelor(ASPA), și-a justificat această măsură prin lipsa personalului calificat.

În loc să participe la dezbatere și să vină cu soluții, iubitorii de animale prezenți în sală au cerut cuvântul pentru a-I jigni pe cei care au organizat dezbaterea public.

„Cum vă creșteți dumneavoastră copiii dacă decideți să ucideți câinii?”, a țipat una dintre vorbitoare la cei care moderau dezbaterea.

Fără să aibă vreo soluție, mulți dintre cei care au luat cuvântul au spus că externalizarea serviciilor este cea mai proastă soluție și că mai bine este să vină ei voluntari și să ajute la prinderea maidanezilor de care apoi să aibă grijă.

„Pentru noi, iubitorii de animale,  nu omorâți numai câinii, ci ne omorâți și pe noi. Câinii ăștia sunt un balsam pentru sufletul nostru. Eu ies și la 2 noaptea și pun apă la acești câini”, a plâns una dintre iubitoarele de animale.

„George Călinescu a  spus că un popor care dă cu pietre în câini se află foarte jos pe scara civilizației. Dumneavostră, donmule Băncescu, pe ce scară vă aflați?”, a luat cuvântul o altă apărătoare a câinilor, care a repetat întrebarea ca să fie sigură că a auzit-o toată lumea.

„Ați citit Mein Kampf? Vă întreb încă o dată:  Ați citit Mein Kampf? Știți cine practica înfometarea? Vreți să omorâți bietele animale ca în lagărele de concentrare?”, a spus o altă vorbitoare.

La aceste acuzații moderatorul dezbaterii  n-a mai rezistat și a înterupt microfonul. „Sunt două lucruri diferite. Nu accept să ne acuzați că noi omorâm câinii ca la Auschwitz. Este vorba de externalizarea serviciilor pentru câinii fără stăpân”, a spus moderatorul.

Punctul culminant al dezbaterii a fost când o doamnă între două vârste a luat cuvântul pentru a recita versuri dedicate animalelor. „Ce suflet ai dacă vrei să omorî un biet animal..”, a început femeia cu lacrimi în ochi.

Singurii care au depus observații despre legislația privind maidanezii au fost reprezentanții ong-urilor. Marcela Pîslă, reprezentanta Asociației „Cuțu, Cuțu” a citit o declarație apel, prin care i-a acuzat pe edili că au făcut hotărârile fără să se consulte cu nimeni.

„Ele au fost urcate pe site-ul primăriei în dezbatere public de pe 23 aprilie până pe 3 mai, în perioada zilelor libere de 1 mai -Paște, astfel încât nu am avut 10 zile lucrătoare la dispoziție ca să le studiem și să vă transmitem opinia”, a început Marcela Pîslă.

Ea le-a spus edililor că vor externalizarea pentru că aceasta „sursa unor câștiguri care va fi însoțită de cruzime asupra animalelor”. „Nu putem fi de acord cu externalizarea acestor servicii, pentru că vor fi foarte multe abuzuri asupra animalelor”, a spus doamna Pîslă.

Ar trebui sterilizați 100 de câini pe zi

Răzvan Băncescu, reprezentantul ASPA, a încercat să convingă audiența că externalizarea serviciilor de prindere și sterilizare a câinilor este necesară pentru instituția pe care o reprezintă are numai șase persoane angajate să se ocupe de prinderea câinilor fără stăpân.

„Anul trecut au fost sterilizați 3.024 de câini. Am plecat de la patru câini pe zi, apoi am ajuns la zece câini pe zi, iar acum avem o capacitate de sterilizare de 30 de câini pe zi”, a spus Băncescu, care a adăugat că maidanezii se înmulțesc foarte repede, motiv pentru care ar trebui prinși  100 de câini pe zi, astfel încât numărul celor  sterilizață să fie mai mare decât numărul celor care se nasc.

Prin proiectele puse în dezbatere public, ASPA vrea să angajeze firme private de hingheri ca să prindă maidanezii din Capitală.

Potrivit proiectelor, contractele cu firmele private vor fi pe o perioadă de doi ani, iar firmele vor fi plătite în funcție de câți patrupezi vor prinde.  Contractele vor fi atribuite prin licitație, în funcție de prețul cel mai mic oferit.