Dezvăluirea incredibilă a procurorilor. Apa Nova are „UN SERVICIU SECRET” care FACE FILAJE ȘI INTERCEPTĂRI pentru a ține secrete activitățile ilegale ale companiei

Publicat: 25 09. 2015, 15:15

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, la Apa Nova există un „serviciu de securitate” format din profesioniști, al căror rol este acela de a bloca divulgarea de către angajații companiei a unor date privind ilegalitățile produse la Apa Nova București.

„Deosebit de important este și faptul că la nivelul SC Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care fac filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate”, se arată în documentul citat.

Conform surselor citate, tot pentru asigurarea confidențialității activităților ilicite derulate au fost înființate conturi bancare confidențiale prin intermediul cărora sunt făcute plăți de către persoane anume desemnate, fiind vorba despre cetățenii străini Bruno Roche și Laurent Lalague, primul făcând parte din Consiliul de Administrație al Apa Nova București.

De altfel, potrivit acelorași surse, mai multe persoane care au depus sau depun mărturie în dosarul de corupție în care apare numele Apa Nova București au solicitat să fie audiate cu identitate protejată, în acest context procurorii considerând că modalitatea concretă de săvârșire a infracțiunilor cercetate în acest dosar „relevă un grad de pericol social ridicat”.

În documente se arată, de asemenea, că activitățile cercetate de procurori cu privire la Apa Nova, respectiv cumpărarea și traficul de influență de către persoane care au legătură cu activitatea companiei, au afectat grav parteneriatul strategic româno-francez.

„În speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București”, mai spun anchetatorii.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și fostul consilier al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu au fost reținuți, joi seară, de DNA Ploiești, în dosarul de corupție în care este implicată compania Apa Nova.

Potrivit DNA Ploiești, Semenescu, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reținut pentru două infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de cumpărare de influență.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în alt dosar, și Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008-2015, au fost reținuți pentru trafic de influență.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Vineri, procurorii DNA Ploiești ridică documente de la sediul Apa Nova Ploiești, furnizorul de apă și servicii de canalizare care are contract cu autoritățile din municipiu, acțiunea având loc la doar o zi după ce anchetatorii au ridicat documente de la Apa Nova București, în dosarul de trafic de influență în care au fost reținuți Costin Berevoianu, Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu.

Apa Nova Ploiești și Apa Nova București fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piața românească din anul 2000. Apa Nova Ploiești are ca acționari grupul Veolia, cu 73%, și municipiul Ploiești, cu 27% din totalul acțiunilor. Apa Nova are încheiat la Ploiești un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare pe o durată de 25 de ani.