Din cauza ventilației defecte, focul din Colectiv a fost amplificat de ȘAPTE ORI

Publicat: 05 04. 2016, 07:05
Actualizat: 05 04. 2016, 17:28

Potrivit suplimentului de expertiză realizat de Institutul Național de Expertiză Criminalistică ( INEC), obținut în exclusivitate de MEDIAFAX, flăcările din clubul Colectiv au fost de aproape șapte ori mai violente decât în mod normal și asta din cauza unei instalații de ventilație aspirantă care a cedat în momentul în care a izbucnit incendiul, rămânând în funcțiune doar sistemul care aducea aer din exterior, ducând la amplificarea focului.

În raport se arată că în clubul Colectiv funcționau două sisteme de ventilație, unul aspirant, care scoatea substanțele în exteriorul clădirii, și un altul care aducea aerul proaspăt. În noaptea de 30 octombrie, la câteva secunde după izbucnirea incendiului, sistemul de ventilație aspirant a cedat, iar sistemul rămas în funcțiune a adus oxigen care a alimentat flăcările.

„Sistemul de ventilație a avut un rol determinant în ceea ce privește regimul aerodinamic pe perioada desfășurării procesului de ardere din incinta clubului Colectiv. Turbulențele devin mult mai pronunțate în cazul utilizării doar a ventilatorului de introducere a aerului proaspăt, respectiv a prezenței în interior a unei presiuni calorice”, notează experții.

În unele zone din club, flăcările s-au propagat cu o viteză de aproape șapte ori mai mare față de rezultatele obținute la experimentele dispuse de procurori.

„Considerând valorile vitezelor de propagare a frontului de flacără, pe cele trei direcții analizate, rezultă o viteză medie de propagare de 0.56 m/s. Având în vedere caracterul pulsatoriu al propagării frontului de flacără, pe anumite porțiuni din interior celulelor delimitate de grinzile principale și secundare ale tavanului, vitezele frontului de flacără au depășit valoarea medie arătată mai sus, ajungând temporar la valoarea de 3,5 m/s.”, se arată în documentul obținut de agenția MEDIAFAX.

Potrivit declarațiilor celor trei administratori ai clubului Colectiv în fața procurorilor, sistemele de ventilație erau amplasate din perioada în care în locația respectivă funcționa clubul Guantanamo, ei preluând spațiul cu utilitățile instalate.

Pe 23 martie criminaliștii au ridicat noi probe atât din clubul Colectiv, cât și din clubul Salsa, situat alături, se arată în raport. La testele făcute pe aceste probe s-au găsit substanțe toxice care nu au fost depistate la expertize.

„Pentru proba de aer colectată din clubul Colectiv, CV-1, s-a evidențiat prezența a 21 de compuși organici, compuși majoritari ca procent fiind toluilaldehida, acetofenona, antrachinona, nitrotoluen, dimetoxibenzen, dietoxidenzen, benzaldihida și difenileter, care nu s-au regăsit în cadrul expertizei și descrise în expertiza INEC.”, notează experții.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta de la Parchetul General în cazul Colectiv se apropie de trimiterea în judecată.