Directoarea unui centru de neuropsihiatrie a făcut plângeri penale pe numele tuturor asistenților

Publicat: 30 08. 2013, 17:21
Actualizat: 29 07. 2014, 17:24

Directoarea unui centru de reabilitare neuropsihiatrică din Prahova a depus plângerepenală pe numele tuturor asistenților medicali care lucrează în centru, acuzându-i de denigrarea beneficiarilor și fiind nemțulumită că aceștia au pus presei la dispoziție documente interne ale așezământului social.

Directoarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlați, Niculina Panait, a depus plângere penală pe numele a zece angajai ai acestei instituții aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Prahova, Laurențiu Rebega.

Contactată telefonic, vineri, directoarea centrului de la Urlați, Niculina Panait, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a depus plângere penală pe numele tuturor asistenților medicali din centrul pe care îl conduce întrucât unii dintre aceștia au participat la o emisiune realizată de o televiziune locală, emisiune în care „au adus atingere imaginii beneficiarilor”.

În plus, directoarea Niculina Panait s-a arătat nemulțumită și de faptul că unii dintre angajații centrului au pus la dispoziție presei documente interne ale instituției.

Ea spune că a decis să depună plângere penală pe numele asistenților după ce Poliția a deschis o anchetă în cazul unui presupus viol în centru.

„Gândiți-vă și dumneavoastră că acești salariați care trebuia să aibă grijă de persoanele cu handicap s-au apucat să dea pe post anumite documente cu regim intern și să facă niște afirmații cu privire la persoana cu handicap, căreia i s-au încălcat drepturile și i-au acuzat de niște lucruri neadevărate, s-a sesizat din oficiu Poliția”, a spus Panait.

Ea a precizat că unii dintre colegii săi din alte instituții publice i-au spus că ceea ce au făcut angajații centrului constituie infracțiune.

„Afirmațiile cu privire la viol făcute de către un salariat de-al meu sau mai mulți salariați de-ai mei care s-au dus și au făcut o emisiune la care televiziune nu mai știu, iar detaliile și documentele puse la dispoziție aceleiași televiziuni, în momentul în care eu am avut un control de la ITM și de la Inspecția socială chiar în acea perioadă și am relatat aceste… Mi-au spus: «bun, dar ceea ce s-a întâmplat la dumneavoastră în centru este chiar o infracțiune. Ce metode ați adoptat?» Și atunci am făcut o plângere penală în scris, pe care am adresat-o IPJ Prahova”, a declarat corespondentului MEDIAFAX directoarea Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlați.

Întrebată care este infracțiunea de care își acuză subalternii, Niculina Panait a răspuns: „Sincer, nici eu nu vă pot spune pe dinafară acum”.

De asemenea, întrebată de ce a depus plângerea penală pe numele tuturor asistenților medicali angajați a centrului, directoarea a explicat că nu avea de unde să știe cine anume a dat documente presei.

„Vă dați seama că eu nu aveam cum să știu care salariat a dat, care salariat nu a dat (documente și declarații în presă – n.r.). Dar grupa aceea întreagă, toți aveau acces la documente pe care le-au făcut publice”, a afirmat Niculina Panait.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Prahova, Raluca Brezeanu, a confirmat că pe numele mai multor angajați a centrului social de la Urlați a fost depusă o plângere penală, precizând că această plângere a fost trimisă spre soluționare Serviciului de Investigații Criminale, care a deschis o anchetă în acest sens.

Surse apropiate anchetei au precizat că directoarea își acuză subalternii de comiterea infracțiunii de „sustragere de documente”.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlați, instituție în care sunt internați peste 150 de bolnavi psihic, atât bărbați, cât și femei, a fost în acest an subiectul a două scandaluri.

La sfârșitul lunii martie, o femeie internată de 21 de ani în acest centru, diagnosticată cu encefalopatie și autism, a născut un copil la maternitatea din Ploiești, fără a se cunoaște cine este tatăl copilului, în condițiile în care femeia nu poate comunica, iar autoritățile au declarat că cel mai probabil tatăl este unul dintre bărbații internați în centru.

După ce presa a relatat despre acest incident, la centru a fost deschisă o anchetă internă în urma căreia 11 angajați au fost sancționați cu reducerea salariului cu 10 la sută pe o perioadă de trei luni, pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, fiind considerați vinovați pentru situația femeii. Aceștia sunt asistenți medicali, iar unii dintre ei au declarat, sub protecția anonimatului, că sancțiunile sunt incorecte, întrucât ei nu aveau cum să-și dea seama că femeia era însărcinată, în condițiile în care este supraponderală. Asistenții medicali susțin că medicul cu care are contract centrul de recuperare ar fi trebuit să vadă că aceasta este gravidă. De asemenea, angajații au afirmat că medicul respectiv trece pe la centru foarte rar, dar că cere asistenților medicali rapoarte medicale prin telefon sau e-mail.

Întrebată dacă salariații sancționați în cazul femeii care a născut sunt aceiași pe care i-a reclamat la poliție, directoarea Niculina Panait a răspuns afirmativ, spunând că este vorba despre „aceeași grupă de salariați, asistenții medicali”.

Ulterior, în primăvara acestui an Poliția Prahova a deschis o anchetă în centrul de la Urlați după ce presa a relatat că unul dintre bărbații internați în acest așezământ ar fi fost abuzat sexual de un alt bărbat internat în centru. Ancheta este încă în desfășurare, iar surse din poliție au declarat că examenul medico-legal la care a fost supusă presupusa victimă nu confirmă abuzul sexual.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlați a beneficiat, în ultimii, ani, de sume importante de bani pentru renovarea clădirilor și dotarea acestora. Astfel, printr-un proiect Regio centrul a primit din fonduri de 3.792.631 lei pentru reabilitarea a patru dintre cele cinci pavilioane în acre funcționează acest așezământ.

Daciana Ilie, corespondenti@mediafax.ro