Directorul sucursalei CNE Cernavodă, suspendat din funcție

Publicat: 22 02. 2016, 09:54
Actualizat: 22 02. 2016, 10:47

„Conducerea SNN a decis suspendarea din funcție a Directorului Sucursalei CNE Cernavodă și a Directorului Economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar.
Fata de celelalte persoane cu privire la care s-a pus în mișcare acțiunea penală, SNN va acționa în conformitate cu prevederile Codului Muncii. În vederea asigurării continuității activității, conducerea
SNN a decis ca dl. Marian Șerban, Directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuțiile funcției de Director al Sucursalei CNE Cernavodă, și dna. Titina Holobiuc să preia atribuțiile funcției
de Director Economic în cadrul CNE Cernavod”, arată compania, într-un comunicat.

Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Constanța a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru cinci persoane din cadrul CNE Cernavodă și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 februarie, pentru directorul sucursalei CNE Cernavodă și directorul economic.

Ancheta vizează modul de atribuire a unui contract cadru de servicii de protecție fizică și monitorizare încheiat in 2008, concluziile anchetei DNA făcând referire la eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Faptele incriminate de DNA „nu au afectat și nu vor afecta în niciun fel securitatea nuclear”, potrivit companiei.

„În perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.”, au anunțat, vineri, procurorii DNA.

Potrivit DNA, acțiunile suspecților ar fi fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor de protecție și monitoritzare către o firmă controlată de Victor Dărămuș, „prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate”.

Aceasta, în condițiile în care firma respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis ORNISS, susțin procurorii.

Activitațile celor vizați au condus la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, consecința fiind un prejudiciu de 3.471.463 adus Societății Naționale „Nuclearelectrica”/CNE Cernavodă, mai spune DNA.

În schimb, în perioada noiembrie 2010 – mai 2014, Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel ar fi beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuș la locuințele pe care aceștia le aveau în municipiul Constanța.

De asemenea, în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela ar fi încheiat un alt acord-cadru de prestări servicii de pază civilă între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, în acord fiind incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei.