Directorul unei multinaționale primea acest e-mail. Dacă răspundea, compania devenea victima unei înșelăciuni derulate din comuna ilfoveană Dascălu

Publicat: 20 02. 2015, 09:28
Actualizat: 20 02. 2015, 10:41

Cei trei vor fi duși la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Surse din Poliție au declarat pentru MEDIAFAX că aceștia ar fi înșelat, de pe teritoriul României, două companii din Franța cu 670.000 de euro, precum și societăți din Germania, Austria, China și Cipru.

Creierul grupării era cetățeanul grec Christoforos Polytidis, care își închiriase o locuință în localiatea ilfoveană Dascălu și se acociase cu cele două femei din Bacău, Lumința Pândar și Paulina Vrânceanu, care admistrau societățile fantomă controlate de acesta, spuneau sursele citate.

Conform anchetatorilor, grecul folosea un mod de operare nou în Europa, prin care sunt înșelate, de obicei, companiile mari.

Membrii grupării copiau email-ul de serviciu al unei companii multinaționale, modificând foarte puțin această adresă, astfel încât ea să pară reală. Astfel, Christoforos Polytidis se recomanda prin email ca fiind directorul companiei.

Ulterior, de pe acest cont, Christoforos Polytidis, trimitea un email directorului financiar al aceleiași companii pe care îl înștiința că la nivelul companiei se desfășoară o anchetă și are loc un audit extern. Falsul director general îi mai comunica directorului financiar că există suspiciuni față de faptul că în interiorul firmei există „o cârtiță”, motiv pentru care, legat de acest subiect, nu trebuie să vorbească cu nimeni altcineva, iar comunicarea pe această temă o vor face exclusiv prin intermediul email-ului.

Dacă directorul financiar răspundea la email, acesta era contactat de falșii reprezentanți ai firmei de audit care îl anunțau că trebuie să le trimită toate facturile mai mari de 40.000 de euro.

După ce primeau documentele, suspecții contactau clienții companiei respective, ale căror nume se regăseau în documentele contabile, și îi anunțau că societatea a schimbat conturile în care se făceau plățile și le trimiteau alte numere de cont, astfel încât să le fie virați lor banii.

Polițiștii români au reușit să recupereze din mai multe conturi ale lui Christoforos Polytidis suma de 520.000 de euro, bani despre care se bănuiește că ar proveni din înșelarea unei companii din Franța cu 670.000 de euro.

Anchetatorii români au lucrat la acest caz în cooperare cu autoritățile franceze și cu poliția din Austria.

Grecul ar fi comis înșelăciunile pentru care este suspectat, în perioada iulie-august 2014, existând indicii că acesta ar fi prejudiciat societăți din Franța, Germania, Austria, China și Cipru.