Discriminarea la ea acasă în România? Clujeni cu vile și boliduri se revoltă din cauza muncitorilor din Sri Lanka: „Domnii au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux” / „Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”

Publicat: 04 02. 2020, 16:58

„Brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, a declarat reprezentantul firmei care i-a recrutat potrivit actualdecluj.ro.

„Strada Lăpușului din Gruia e o stradă mică și liniștită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiție autorităților prin care cer arbitrarea nemulțumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniță, sunt cazați 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât de legal muncesc. Nimeni însă nu-și asumă în fața reporterului actualdecluj.ro nemulțumirile clare și, de cele mai multe ori, nici semnarea petiției”, relatează sura citată.

Strada are „vile scumpe și Porsche parcat în fața casei”, potrivit sursei citate.

 „Ei sunt un pic șocați. E o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe. Oamenii au pretenții de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi – n.red.) pentru că e aproape de restaurant și sunt condiții destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se obișnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniștiți, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus «respectați-i pe vecini și o să vă respecte și ei»”, a declarat pentru sursa citată un angajat al localului unde aceștia lucrează.   

„Din prima zi vecinii au chemat Poliția. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”, a continuat acesta.

Sri lankezii au fost aduși de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, a declarat pentru actualdecluj.ro: „Sunt veniți 100% legal, cu toate formele, cu permis de ședere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii își văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamații în fiecare zi”.

Unul dintre bărbații din Sri Lanka este și Shashi, în vărstă de 31 de ani, ospătar. A mai lucrat în Singapore, Thailanda și Malaezia.

„Nu e prima dată pentru mine când ies din țară, am căutat un job și cel mai bun job pentru mine afost în România, sunt acum în a treia lună aici”, a povestit acesta. 

Un altul este Sisil, în vârstă 47 de ani, ajutor de bucătar care a  mai lucrat și în Qatar și în Maldive. 

„Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate. Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje. Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă merg să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, a declarat Robert Bedo, unul dintre proprietarii restaurantului. 

Sursă FOTO: actualdecluj.ro / Sashi (stânga) și Sisil (dreapta)