Discursul Papei Francisc la Cotroceni: Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară / Papa Fracisc, despre Diaspora: Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României

Publicat: 31 05. 2019, 14:48

„Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier pentru invitația de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic și pe membri societății civile. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoții și toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea și când țara dvs deține președinția Consiliului UE, la 30 de ani când țara dvs s-a eliberat de la regimul comunist”, a declarat Papa Francisc, într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni.

Suveranul Pontif a amintit că România s-a angajat pentru recunoașterea fundamentală a libertății religioase.

„Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtasă la spiritul național. De aceea dorește să contribuie la clădirea societății și a vieții civile și spirituale pe aceste frumos tărâm al vostru, al României. Domnule președinte, dorim României prosperitare și pace, invoc asupra familiei dvs, asupra tuturor celor prezenți, ca și asupra întregii populații a țării belșugul și să vă binecuvânteze Maica Domnului. Dumnezu să binecuvânteze România”, a spus Papa Francisc, în România.

Sanctitatea Sa a făcut referire și la românii din Diaspora.

Papa Francisc a avut un mesaj pentru românii aflați în Diaspora, spunând că aduce „un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor, îmbogățesc cultura altor țări”.

„Trebuie să recunoastem că transformările au comportat apariția unor obstacole care nu au fost mereu de gestionat. Mă gândesc la fenomenul imigrației care a implicat mai multe persoane. Mă gândesc la depopularea atâtor sate. Mă gândesc la consecințele pe care toate acestea le pot avea asupra calității vieții și la slăbirea rădăcinilor voarte culturale. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor îmbogățesc cultura altor țări”, a spus Papa Francisc.

„Să se preocupe de binele comun al poporului său. A merge împreună ne cere noblețea de a renunța la ceva din propria noastră viziune astfel încât să creăm o armonie în scopuri pe care le împărtășim. O societate în care cei mai slabi, săraci, ultimii să nu fie văzuți ca indezirabili, niște cetățeni și frați pe care trebuie să îi includem pe deplin în viața civilă. Atunci când o societate se ocupă de soarta celor mai puțin avantajați abia atunci se poate numi o societate civilă”, a mai spus Papa.

Sanctitatea Sa a făcut referire și la românii din Diaspora.

„Aduc un omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și al muncii lor, îmbogățesc țările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie. (…) Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale. Este nevoie ca toți să mergem împreună și să își propună ferm să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său”, a spus Papa Francisc.

„A merge împreună ca mijloc de construire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din propriile năzuințe sau din interesul personal în favoarea unui plan mai amplu astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri comune. În felul acesta, se poate construi o societate care să-i includă pe toți, în care fiecare, punându-și la dispoziție propriile talente și competențe, printr-o educație de calitate și prin muncă creativă, participativă și solidară, să devină protagonist al binelui comun. O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei mai din urmă să nu fie considerați indezirabili, „obstacole” care ar împiedica „mașina” să meargă, ci cetățeni și frați trebuie complet integrați în viața civilă”, a mai spus Papa.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la ceremonia de la Palatul Cotroceni, că în urmă cu mai puțin de o săptămână destinul european a fost confirmat cu forță de românii din țară și străinătate, iar diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator.

La ceremonia aniversară participă și foștii președinți Traian Băsescu și Emil Constantinescu, premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și președintele Camerei deputaților, Marcel Ciolacu.