Distanța dintre țările bogate și cele sărace în domeniul sănătății s-a redus

Publicat: 15 05. 2013, 23:16
Actualizat: 02 02. 2019, 12:36

Distanța între cele mai bogate și cele mai sărace țări în domeniul sănătății s-a redus în mod considerabil în ultimii ani, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

Însă progresele în vederea atingerii Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare (OMD) sunt considerate în continuare prea lente, a declarat Ties Boerma, directorul Departamentului pentru date sanitare din cadrul OMS, la publicarea unui raport anual al organizației privind statistici sanitare în lume.

OMD reprezintă un ansamblu de opt obiective, convenite în anul 2000, pe plan mondial, cu scopul de a diminua cu jumătate nivelul sărăciei până în 2015, prin combaterea foametei, bolii, analfabetismului, degradării mediului și discriminării femeilor.

„Declarația Mileniului din 2000 viza reducerea distanței dintre cele mai bogate și cele mai sărace țări”, a declarat Boerma într-o conferință de presă.

„Sectorul sănătății a arătat că pot fi realizate progrese majore, cu ajutorul unor investiții importante”, a adăugat el, subliniind importanța ajutorării din partea țărilor celor mai bogate.

Astfel, spre exemplu, în cele mai sărace țări din lume, mortalitatea infantilă a putut să fie redusă cu 39% începând din 1990, a relevat el.

Dar, din nefericire, aceste progrese nu vor fi suficiente pentru atingerea obliectivului global care constă în reducerea cu două-treimi, până în 2015, a ratei mortalității cu cel puțin cinci ani comparativ cu nivelul din 1990.

Din punctul de vedere al sănătății, „lumea rămâne foarte inechitabilă”, afirmă Boerma. Astfel, conform OMS, 95% dintre decesele provocate de paludism se produc doar în 14 țări.