DNA a trimis în judecată dosarul privind despăgubirea frauduloasă de 89 de milioane din parcul Plumbuita. Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu

Publicat: 15 12. 2014, 14:01
Actualizat: 29 04. 2015, 21:20

Alina Bica este acuzată că în 2011 când era membră a comisiei care stabilea despăgubirile din dosarele de retrocedare a aprobat o despăgubire de 89 de milioane euro despre care procurorii spun că este supraevaluată. Terenul în cauză este de 13 hectare din București, zona Plumbuita. DNA spune că s-a autosesizat privind acest caz în data de 15 octombrie 2014. În urma cercetărilor, procurorii au descoperit că o comisie a Autorității Naționale privind Restituirea Proprietăților a aprobat în 2011 o despăgubire de 89 milioane euro. De această despăgubire ar fi beneficat omul de afaceri Gheorghe Stelian. Din comisia care a aprobat despăgubirea a făcut parte și Alina Bica care la acea dată era secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției.

„La data de 15 martie 2011, inculpații Dumitrean Nicoleta Crinuța, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș George și Alexandru Lăcrămioara, în calitate de  membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuțiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren în suprafață de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de  377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte  persoane.”, se arată în comunicatul DNA.

În acest dosar a fost arestat și omul de afaceri Dorin Cocoș care este suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP. Cocoș nu a fost trimis în judecată în acest dosar, cercetările fiind disjunse în cazul său. De asemenea, cercetările au fost disjunse și în cazul parlamentarului UDMR, Marko Attila.

„Având în vedere faptul că procedurile de citare față de inculpatul MARKO ATTILA-GABOR nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în așa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanții procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din țară,  se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arată în comunicatul DNA.

Într-un document publicat recent pe blogul fostului jurnalist Robert Turcescu, în cadrul cercetărilor a fost menționat și numele Elenei Udrea, dar până în acest moment nu există nici o poziție oficială a DNA că fostul ministru PDL este cercetat.