DNA cere 5 ani de închisoare pentru generalul Bădălan, în dosarul prejudicierii Armatei

Publicat: 11 06. 2012, 16:17
Actualizat: 11 06. 2012, 16:17

Procurorul DNA a cerut magistraților instanței supreme, luni, condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a generalului în rezervă Eugen Bădălan și a celorlalți inculpați judecați, alături de el, pentru fapte de corupție privitoare la înstrăinarea unor bunuri ale Armatei.

Un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) judecă, luni, recursul procurorilor anticorupție împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeași instanță, prin care toți inculpații din acest dosar au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

La termenul de luni al procesului, procurorul prezent la ședință a arătat că instanța inferioară, respectiv completul de trei judecători, a individualizat și a stabilit greșit pedepsele cu suspendare în cazul celor șase inculpați, subliniind că, în raport de gravitatea faptelor pe care le-au comis și de prejudiciul creat, pedepsele acestora trebuie să fie mai mari și aplicate cu regim de detenție.

Astfel, procorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) le-a cerut judecătorilor să aplice pedepse de cinci ani de închisoare cu executare în cazul generalului Eugen Bădălan și al celorlalți cinci inculpați implicați alături de el, astfel încât scopul pedepsei să fie atins.

Totodată, procurorul a cerut instanței degradarea militară a acestora.

Instanța supremă urmează să ia o decizie definitivă în acest caz și să stabilească dacă îi condamnă pe cei șase la închisoare cu executare.

La 7 decembrie 2011, generalul (r) Eugen Bădălan, deputat PDL, a fost găsit vinovat de fapte de corupție, Înalta Curte de Casație și Justiție condamnându-l la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

De asemenea, Mihail Popescu și alte patru persoane au fost condamnați la câte patru ani de detenție cu suspendarea executării pedepsei.

Instanța supremă a decis, totodată, pe latură civilă, ca cei șase să plătească în total peste patru milioane de lei, din care: Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan și Simion Lincă – 1.773.882,11 lei; Popescu, Mandea și Calcan – 176.475 de lei; Neculae Oțelea, Bădălan, Mandea și Lincă – 2.637.930 de lei; Bădălan, Calcan, Mandea și Lincă – 33.037,38 de lei.

Instanța supremă a menținut sechestrele asiguratorii puse de procurorii anticorupție pe bunurile mobile și imobile ale inculpaților din dosar și i-a mai obligat pe aceștia la plata a câte 12.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

În 1 aprilie 2009, un complet de trei judecători al ICCJ a decis restituirea la Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dosarului, instanța admițând astfel o excepție privind necompetența urmăririi penale după calitatea persoanei.

Decizia a fost contestată de procurorii anticorupție, iar în 19 octombrie 2009, un complet de nouă judecători al instanței supreme a decis continuarea judecării acestui proces.

Generalii Bădălan, comandant al Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) în perioada 2000 – 2004, și Popescu, comandant al SMFT între 1997 și 2000, au fost trimiși în judecată în decembrie 2007. Pe lângă ei, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oțelea, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 și Eugen Calcan, șef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum și pe Simion Lincă, șef al Biroului juridic și de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006, informa Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție.

Cei șase sunt acuzați de prejudicierea Statului Major al Forțelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzații și-ar fi încălcat și depășit atribuțiile cu ocazia negocierii, încheierii și derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT și SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcțiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.