DNA extinde urmărirea penală în cazul lui Piedone

Publicat: 16 12. 2015, 14:14

Potrivit surselor citate, Piedone, cercetat în stare de libertate în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind autorizarea clubului Colectiv, a fost chemat la DNA pentru a fi informat asupra extinderii urmăririi penale.

Procurorii DNA îl acuză pe Piedone de alte fapte de abuz în serviciu, după ce au analizat documentele ridicate de la Primăria Sectorului 4.

Noile fapte nu ar fi în legătură cu cele care ar fi dus la producerea tragediei din Colectiv, potrivit surselor citate.

Procurorii anticorupție au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 62 de persoane.

În acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone și pe Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea, angajate ale primăriei, pentru emiterea autorizației pentru local fără avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, în 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, iar cele două angajate l-au sprijinit în emiterea celor două documente.

Piedone și cele două angajate au fost arestați în 7 noiembrie, de Tribunalul București, și puși în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel.

Tot pentru abuz în serviciu au fost puși sub acuzare de DNA și ofițeii ISU București Antonina Radu și Petrică George Matei.

Procurorii militari din DNA arată că aceștia, deși au făcut mai multe deplasări la Colectiv, nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidență de către ISU București, ca funcționând fără aviz sau autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Potrivit referatului procurorilor, cei doi angajați ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obținerea avizului PSI.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei și plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanța motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani și un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost însă arestată și Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curții Militare de Apel.