DNA vrea să oprească dizolvarea firmelor controlate de Sebastian Ghiță

Publicat: 05 04. 2017, 14:38

Procurorii DNA Ploiești au solicitat Tribunalului Prahova să ia măsura preventivă, pentru 60 de zile, de interdicție a inițierii procedurilor de dizolvare sau lichidare a companiilor Asesoft International și Teamnet International sau de suspendare a acestor proceduri. Cele două companii au demarat deja în instanță procedura insolvenței, iar dacă le este aprobată, legea le protejează de măsurile asigurătorii precum sechestre sau popriri pe conturi.

„Până la acest moment nu a fost inițiată procedura falimentului și dizolvare a celor două persoane juridice”, arată DNA.

Cele două companii controlate de Sebastian Ghiță, căutat internațional cu mandat de arestare preventivă, sunt urmărite penal pentru complicitate la trafic de influență și pentru spălare de bani, în dosarul în care Ghiță și directorii celor două companii – Bogdan Padiu și Cristian Anastasescu – sunt acuzați că au cerut comisioane de la mai multe firme IT pentru a le asigura accesul și derularea unor contracte scoase la licitație de statul român.

Procurorii arată că au pus sechestru pe bunuri imobile ale Asesoft și Teamnet, în valoare de 13.299.972 de lei la prima companie, respectiv de 23.195.578 lei la cea de-a doua.

„În cererea adresată Tribunalului Prahova, procurorii arată că măsura propusă are caracter urgent și se raportează strict la considerentul bunei desfășurări a procesului penal (prin asigurarea existenței pe mai departe a celor două persoane juridice, a prezenței lor la termenele de judecată și a activului patrimonial necesar pentru plata sancțiunii și a sumelor confiscate în cazul în care se va pronunța o hotărâre de condamnare definitivă)”, conform unui comunicat de presă al DNA.

Cristian Anastasescu, administratorul companiei Asesoft și cumnatul lui Sebastian Ghiță, și Bogdan Padiu, directorul Teamnet, sunt urmăriți penal în dosarul în care Sebastian Ghiță este acuzat că ar fi cerut peste 50 milioane de lei de la diverse firme IT pentru ca acestea să obțină contracte cu statul, sumele variind la fiecare contract între 3 și 10 milioane de euro. Rolul celor două companii controlate de apropiații lui Ghiță ar fi fost să dea o aparență de legalitate sumelor primite de la firmele de IT, prin contracte fictive. O parte din bani ar fi fost folosită de Teamnet International pentru a-și majora cifra de afaceri și a obține un credit de 10 milioane de euro de la Banca Mondială, spun procurorii DNA.

Procurorii DNA Ploiești îl acuză pe Ghiță de 4 fapte de trafic de influență, de trei fapte de spălare de bani și de constituirea unui grup infracțional organizat. Cumnatul lui Ghiță, Cristian Anastasescu, administratorul companiei Asesoft International, este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani, precum și de constituirea unui grup infracțional organizat. Aceleași acuzații i se aduc și directorului firmei Teamnet International, Bogdan Padiu.