Doar două primării din Covasna, din cele nouă somate de Prefectură, au îndepărtat steagul secuiesc

Publicat: 28 03. 2013, 17:21
Actualizat: 29 07. 2014, 23:32

Două din cele nouă primării somate de Prefectura Covasna au îndepărtat steagul secuiesc de pe sediul instituțiilor, prefectul Dumitru Marinescu afirmând că restul mai au termen o săptămână să se conformeze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că primăriile din comunele Cernat și Ojdula s-au conformat somației Prefecturii privind îndepărtarea steagului secuiesc de pe sediul acestor instituții.

Marinescu a afirmat că în declarația pe care a făcut-o la începutul lunii martie a greșit spunând că primăriile au termen de o săptămână pentru a îndepărta steagul secuiesc de pe clădiri, precizând că de fapt termenul era de 30 de zile.

„Drept urmare încă mai aștept ca și celelalte primării să se conformeze, în caz contrar le vom acționa în instanță”, a spus Marinescu.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a somat nouă primării din județ ca în termen de o săptămână să îndepărteze steagul secuiesc de pe sediul acestor instituții, în caz contrar Prefectura urmând să le acționeze în judecată.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara, în 4 martie, într-o conferință de presă, că, la cererea sa, Corpul de Control al Prefecturii a făcut o verificare în județ pentru a vedea unde se încalcă legea privind arborarea drapelelor pe instituțiile publice, iar cu această ocazie s-a constatat că steagul secuiesc este arborat pe sediul mai multor primării.

Marinescu afirma că steagul secuiesc este arborat pe sediul primăriilor Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelința, Vârghiș, Arcuș și Chichiș.

„Am trimis, săptămâna trecută, o somație la fiecare primărie și am cerut ca steagul să fie dat jos într-o săptămână, în caz contrar le acționăm în judecată”, spunea Marinescu.

El afirma că steagul secuiesc este arborat și pe sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe și pe cel al Consiliului Județean Covasna, dar în aceste cazuri există deja procese pe rol și din acest motiv nu a mai trimis somație.

Marinescu preciza că pe sediile primăriilor pot fi arborate sau expuse doar însemnele sau simbolurile prevăzute de lege.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, le-a cerut, la începutul acestui an, edililor din județ să arboreze pe fațada primăriilor drapelul secuiesc, în semn de solidaritate față de cei care „au fost atacați” de către fostul prefect Codrin Munteanu pentru folosirea simbolurilor secuiești.