Doctori și moașe din România, pregătiți de medici elvețieni

Publicat: 01 10. 2014, 19:03
Actualizat: 18 05. 2015, 21:16

Cursurile de pregătire au urmărit și optimizarea comunicării în echipele de medici, astfel încât aceștia să poată lua decizii rapide în situații critice.

„Scopul cursului a fost ca medicii implicați în aducerea pe lume a unui copil – obstetricianul, anestezistul, moasa și neonatologul – să lucreze mult mai bine în echipă, să comunice mai mult și mai bine, să aibă mai multă încredere în ei, ca în final să aibă capacitatea de a lua decizii rapide în situații critice”, a declarat managerul Spitalului Filantropia, prof. dr. Gheorghe Peltecu.

Colaborarea cu Spitalul Universitar din Basel a presupus sosirea la București a unei echipe de medici specializați în rezolvarea situațiilor de urgență. Aceștia au pregătit șapte echipe, fiecare formată din câte un medic și o moașă, care, la rândul lor, vor pregăti în perioada următoare alte echipe. La curs au participat alte 30 de persoane cu pregătire medicală, care își desfășoară activitatea în Spitalul Filantropia.

Cursul a presupus simularea unor manevre în nașterile dificile și a pus accent pe măsurile care trebuie luate rapid pentru a rezolva diferite probleme. „Simularea medicală reprezintă o metodă educațională care oferă posibilitatea de a practica în mod deliberat și de a repeta activități medicale cu risc ridicat sau rar întâlnite, precum și exersarea abilităților tehnice cu diverse grade de complexitate într-un mediu sigur, lipsit de impact direct asupra pacienților”, a explicat managerul spitalului.

Spitalul Filantropia este cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, înființată în 1813. La 125 ani de la înființare, spitalul a fost modernizat, cu respectarea arhitecturii originale.