Doi consilieri de la Curtea de Conturi, numiți în funcție ilegal

Publicat: 10 07. 2014, 12:55

Pe de altă parte, CC a stabilit că Hotărârea Parlamentului privind numirea vicepreședintelui Vasile Cosmin Nicula și a altor patru consilieri la Curtea de Conturi este constituțională.

Grupul parlamentar al PNL a atacat la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului privind numirea vicepreședintelui Vasile Cosmin Nicula și a șase consilieri la Curtea de Conturi. În cadrul sesizării se precizează că mumirea celor șase consilieri de conturi s-a făcut fără a se ține cont de configurația politică a Parlamentului, aceștia fiind propuși Parlamentului de Comisiile permanente pentru buget, finanțe și bănci ale celor două Camere numai dintre candidații de pe lista prezentată de Partidul Social Democrat.

De asemenea, se semnalează că atât Comisiile, cât și Plenul Parlamentului au refuzat să analizeze, respectiv să voteze candidați de pe listele altor grupuri parlamentare.

„”Acest procedeu încalcă un principiu al statului de drept, potrivit căruia instituții fundamentale care reprezintă democrația politică și care asigură funcționarea normală a unui asemenea stat trebuie să se formeze cu aportul electiv al tuturor formațiunilor politice reprezentate în Parlament, în raport cu ponderea reprezentării”, potrivit sesizării transmise Curții.

Inițiatorii sesizării spun că modul în care sunt reglementate, atât în Constituție, cât și în legea de organizare și funcționare a sa, numirea și statutul personalului Curții de Conturi, ai cărei consilieri sunt numiți de organul reprezentativ suprem al poporului român, exercițiul demnității acestora îi conferă acestei autorități creditul necesar pentru realizarea contribuției indispensabile la funcționarea statului de drept și a democrației politice.

„De remarcat că demnitatea de consilier de conturi, spre deosebire de alte demnități publice (Președintele României, deputați, senatori), nu poate fi exercitată în concepția Constituției și a legii, pentru mai mult de un mandat cu o durată de nouă ani. Opțiunea Constituției și a legii pentru durata limitată a exercițiului unei funcții de înaltă demnitate publică, rezultată din numărul de mandate admis, și din întinderea în timp a mandatului, stabilită normativ, este una din valorile, și în același timp, regulile și principiile constituționale”, au mai arătat semnatarii sesizării trimisă la CC.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului l-a validat, în 16 iunie, pe Vasile Cosmin Nicula, în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturil, el fiind propus de PSD. Dedsi Attila (UDMR), Constanța Donovici (PSD), Dan Firțescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) și Marius Vorniceanu (PSD) au fost validați și ei tot atunci pentru funcțiile de consilieri de conturi.